Hjem Artikler Kultur Marta Steinsvik – en kontroversiell forfatter

Marta Steinsvik – en kontroversiell forfatter

4

HISTORIE Marta Steinsvik var en norsk forfatter, lingvist og teolog som skrev bøker og foreleste om vidt forskjellige emner som dyrevern, teologi, medisin og arkeologi. Hun var også antisemitt og forsvarer av norsk kultur.

Den 23. mars 1877 ble Marta Steinsvik (født Tonstad) født i Flekkefjord. Hun var datteren til læreren Torkild Tonstad og Ingeborg Evertsdatter Haugann. Både Martas far og mor kom fra norske bondeslekter. Allerede tidlig i tenårene startet hennes interesse for språk og religionshistorie.

Denne drivkraften gjorde henne til den første kvinnelige studenten som tok eksamen ved den norske teologiskolen. Til å begynne med studerte hun medisin, men hun valgte å avslutte utdanningen da hun var sterkt imot viviseksjon (disseksjon eller kirurgiske inngrep på levende mennesker eller dyr).

Like etter traff hun sin kommende ektemann, avismannen Rasmus Steinsvik. Paret giftet seg i 1896 og fikk fem barn sammen. I 1902 begynte Marta sine dype studier i orientalske språk og religionshistorie. Hun var spesielt interessert i egyptologi og sanskrit.

I noen år samarbeidet hun med sin mann og skrev artikler til avisen «Den 17e Mai» hvor han var redaktør. Paret skilte veier etter knapt 10 år sammen og det var da Marta mer og mer begynte å interessere seg for jødenes rolle.

Alene med fem barn livnærte Marta Steinsvik seg på å skrive artikler, skrifter og holde foredrag. Hun var en meget populær foredragsholder og trakk mange tilhørere. Den meget beleste kvinnen talte om vidt forskjellige emner som arkeologi i Midtøsten, teologi, medisin, dyrevern og alternativ energi for å erstatte bruken av olje.

Men det som definitivt skapte mest oppstandelse var Marta Steinsviks antisemittiske foredrag. Disse førte til at hennes rykte systematisk ble svartmalt og er hovedgrunnen til at hennes bedrifter, blant annet med dyrevern og kvinnespørsmål, fortsatt i dag er nedtystet.

Til tross for dette fortsatte hun gjennom hele livet å kritisere jødenes innflytelse. Som grunnlag for sine foredrag brukte hun hovedsakelig «Sions vises protokoller». Steinsvik propaganderte for et jødefritt Norge og kjempet for å gjeninnføre jødeparagrafen, som forbød jøder inngang til riket. Dessuten mente hun at kommunister, bolsjeviker og frimurere var en del av den jødiske konspirasjonen og ville heller ikke at disse skulle få innpass til Norge.

Sions vises protokoller.
Sions vises protokoller.

I et debatterte intervju i Aftenposten fra 1925 beskrev Steinsvik i detalj sitt syn på jøder og jesuitter. Hun mente nemlig at jesuittenes lære var grunnlagt av jøder. Hun belyste riskene med å slippe «den jødiske storkapitalen inn i landet» og understrekte at dette er det sammen som «å begå nasjonalt selvmord» for «det var jødene som lå bak både den russiske revolusjonen og første verdenskrig». Steinsvik mente i samme intervju at februarrevolusjonen i 1848 var ledet av jøder og påpekte at dette var erkjent av Storbritannias jødiske statsminister Benjamin Disraeli fire år før den fant sted.

I 1946, etter andre verdenskrig, skrev hun en bok med navnet «Frimodige ytringer», som ble trykket på sitt eget forlag da ingen andre våget å utgi den. I boken retter hun sterk kritikk mot det grunnlovsstridige «Rettsoppgjøret» hvor nordmennene som var mistenkt for å ha sympatisert med nasjonalsosialismen og NSDAP systematisk ble stilt for retten. Hun tok blant annet opp hvor ille disse fangene ble behandlet av den norske staten og hvilke overgrep de måtte gjennomgå uten at noen protesterte. Steinsvik mente at denne heksejakten ikke var Norge verdig.

I 2012 gav den norske forfatteren Ingeborg Solbrekken ut en biografi om Marta Steinsviks liv. Dette skapte ikke helt uventet debatter om hvordan «man bør forholde seg til antisemitter uansett hva de har bidratt med i samfunnet». Solbrekken mener i sin bok at Marta Steinsvik har spilt en stor rolle i oppbyggingen av det norske samfunnet og at dette ikke får eller skal glemmes bort. Under boklanseringen talte flere eksperter, blant annet historieprofessoren Hans Fredrik Dahl, om Steinsviks betydning innenfor forskjellige områder.

Ikke noen gang iløpet av sitt liv tok hun avstand fra sine, ifølge noen, kontroversielle uttalelser. Marta Steinsvik gikk bort i 1950 i sitt hjem i Oslo, 73 år gammel.

Anbefalt lesning:
Intervju med Marta Steinsvik i Aftenposten, 1925

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
4 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Fjellberg
Fjellberg
4 år siden

>Hun var også antisemitt NEI. Feil. Marta Steinsvik, uttalte seg ikke om semitter, i alle fall ikke negativt. Den gang som nå, utgjorde araberne nesten alle klodens semitter, og hun hadde selvsagt ikke noe imot dem – mennesker som bebodde helt andre verdensdeler enn henne. Heller ikke de få jødene som var/er semitter, fordi de var semitter. Det var tilhengerne av jødedommen – talmudismen – som mange oppfatter som ren satanisme – dvs. jøder – hvorav den gang som nå, minst 96% var/er IKKE-semitter, Steinsvik var motstander av at skulle ha tilgang til vårt land. Hvis hun således var «anti»… Les mer »

Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
2 år siden

Marta Steinsvik var en både modig og kunnskapsrik dame, som utrettelig arbeidet for de små og svake i samfunnet, ikke minst ifbm det såkalte «rettsoppgjøret», som på de fleste måter satte rettsstatslige prinsipper ut av spill og dømte «svikerne»(NS), kollektivt, mens de som kollaborerte og samarbeidet med okkupanten slapp unna. Og – ikke minst – de som rømte fra ansvaret og svek landet, som kom tilbake i 1945 og gjenopptok sine gamle maktposisjoner, som om ingenting hadde skjedd.

Fantomet
Fantomet
2 år siden

En av de største om ikke den største kvinnen i Norges historien. En kvinne unge jenter og kvinner burde se opp til. En kvinne som burde promoteres mot kvinnelige elever før de hjernevaskes av feminisme styrt av eie syke menn som gjør sårbare kvinner avhengig av å føle seg uovervinnelig mens de blir utnyttet og besudlet. Sjelden vare å være så innsiktsfull og modig som Steinsvik var, selv i dag. Slik innsikt er det få som har og kan få.. En ekstremt nobel kvinne. Våre ariske forfedre var det vi kaller i dag for aristokrater, ariske aristokrater. Vår sanne styreform.

Birgitta
Birgitta
2 år siden

Jeg har lest noe av det Marta Steinsvik har skrevet. Blant annet et intervju i Aftenposten der hun sier at jødene i henhold til deres religion ‘skal ta over verden’…. Det er jo dette som liksom skal være ‘konspirasjonen’ mot jødene at en kommer med en slik påstand. Når en studerer Messias-profetiene , som jeg har gjort , så ser en at jødene skal styre verden fra Jerusalem når deres messias kommer… Er det antisemittisk å si det som er sant om deres religion ? Det betyr ikke at alle jøder tror på dette , eller at alle jøder lever… Les mer »