Hjem Verdensanskuelse Nasjonalsosialisme Martyren Horst Wessel

Martyren Horst Wessel

HISTORIE Den 23. februar 1930 døde den nasjonalsosialistiske martyren Horst Wessel etter å ha blitt utsatt for et attentat av medlemmer av Rote Front i sitt hjem i Berlin.

Klikk på bildet for å forstørre.
Klikk på bildet for å forstørre.

Den 9. oktober 1907 ble den nasjonalsosialistiske martyren Horst Wessel født. Wessel gikk tidlig med i Det nasjonalsosialistiske tyske arbeiderparti (NSDAP) og ble aktiv i Sturmabteilung (SA) hvor han kjempet på Berlins gater under ledelse av Joseph Goebbels. Gjennom sin tapperhet og heltemot inntok han raskt en ledende posisjon i SA.

Blant kommunistene i Berlin var Wessel både elsket og hatet. Han kunne blant annet finne på å trenge seg inn på deres møter og propagere for nasjonalsosialismen og vinne over deres medlemmer. Wessel var kampviljen personifisert og ble de tyske nasjonalsosialistenes fremste martyr. Et av Wessels dikt, «Die Fahne Hoch», ble tonesatt og ble NSDAPs offisielle sang og en «andre nasjonalsang» ved siden av «Deutschlandlied».

Wessel gikk bort den 23. februar etter å ha blitt utsatt for et attentat av medlemmer av Rote Front i hans hjem i Berlin. På sykehuset fikk Wessel besøk av Joseph Goebbels. Wessel lå i sengen med et sønderskutt ansikt og ventet på døden, men visket til Goebbels: «Vi må fortsette kampen.» Goebbels skrev senere i sin dagbok: «Du tapre unggutt. Du skal leve videre med oss og delta i vår seier.»

Nedenfor kan du se et foredrag holdt av Motstandsbevegelsens leder, Simon Lindberg, om Horst Wessels liv og betydning for de som kjemper i dag.

Se foredraget: