Hjem Nyheter Massedød i Donbass: Ukraina mister 1000 menn hver dag

Massedød i Donbass: Ukraina mister 1000 menn hver dag

UKRAINAKONFLIKTEN Ukraina tar store tap i krigen mot Russland, som for tiden er konsentrert i de østlige delene av landet. Ifølge en artikkel i The Guardian dør eller skades så mange som 1000 ukrainske soldater hver dag.

Den russiske artilleritaktikken etterlater store ødeleggelser. Bilde fra byen Mariopul. Foto:  Mvs.gov.uaCC BY 4.0, via Wikimedia Commons.

Fremfor å rykke raskt frem over store deler av Ukraina med risikoen for store tap som resultat, har Russland i stedet konsentrert sin militære innsats rundt de østlige delene av Ukraina.

For tiden går Russland og dets allierte sakte frem, men jevnt og trutt ved å bombardere ukrainske stillinger med artilleriild, hvilket har påført det ukrainske militæret enorme tap.

Den samme taktikken ble brukt i havnebyen Mariopul, som i stor grad har blitt ødelagt av artilleri etter omfattende angrep fra tropper tilhørende Folkerepublikken Donetsk og Tsjetsjenia.

I følge en artikkel i The Guardian dør, skades eller tas til fange opptil tusen ukrainske soldater hver dag. På én måned har 20.000 soldater på ukrainsk side gått tapt.

Samtidig har anslagsvis 15 000 til 20 000 av de rundt 150 000 russiske soldater falt eller blitt skadet siden krigen startet i slutten av februar.

Ifølge The Guardian har russisk side 10–15 ganger mer artilleri enn den ukrainske, noe som gjør at man får en sterk fordel i det som har utviklet seg til en artillerikrig.

I tillegg når ikke det ukrainske artilleriet så langt som det russiske, og Ukrainas forsøk på å skaffe vestlig artilleri har dratt ut. Vadym Skibitsky, som er nestleder i Ukrainas etterretningstjeneste, har også uttalt at de snart vil gå tom for ammunisjon og at de er helt avhengige av vestlig bidrag.

Den russiske taktikken fører til betydelig færre tap, men legger igjen desto mer ødeleggelse. Ikke bare når det gjelder falne og sårede ukrainske soldater, men også sivil infrastruktur.

Ifølge mange er spørsmålet nå hvor lenge Ukraina tåler den russiske offensiven før de blir tvunget til å forhandle med Russland. Ukrainas jødiske president Volodymyr Zelenskyj har i intervjuer antydet at vestlige makter, som så langt har sponset Ukrainas krigføring, utvikler planer for å skape fred bak ryggen til det ukrainske regimet.