Hjem Nyheter Europa Massive demonstrasjoner for et samlet Spania

Massive demonstrasjoner for et samlet Spania

SPANIA/CATALONIA På søndag demonstrerte titusentalls mennesker på gatene i Madrid for et samlet Spania og mot den spanske regjeringens eventuelle konsesjoner mot den katalanske selvstendighetsbevegelsen.

Protesten, som samlet 45 000 mennesker, ble arrangert av senter-høyre-opposisjonen som en reaksjon mot den sosialistiske regjeringens anstrengelser for å oppnå dialog med de katalanske separatistene.

Dråpen som fikk begeret til å renne over var regjeringens forslag om utse en mekler som i samtale med de forskjellige politiske partiene skal forsøke å utrede hva de katalanske separatistenes problemer er og hvordan disse kan løses. Opposisjonen kalte dette trekket fra regimets side for forræderi mot landet.

Om to dager starter rettergangen mot tolv katalanske separatistledere, som risikerer opp til 25 års fengsel. Anklagene mot dem er underslag av skattemidler og opprør etter deres rolle i folkeavstemningen i oktober 2017 om Catalonias selvstendighet fra Spania.

Det radikalnasjonale partiet Vox, som også er motstandere av Catalonias selvstendighetskamp og støtter protestene, har gått kraftig frem i regionale valg det siste året. I følge en opinionsundersøkelse ville partiet fått 11,5 prosent av stemmene hvis det hadde vært valg til deputertkammeret, som er Spanias nasjonale parlament.