Hjem Nyheter Massive missilangrep over hele Ukraina natt til Fredag

Massive missilangrep over hele Ukraina natt til Fredag

UKRAINAKONFLIKTEN Natt til fredag ​​skal mer enn hundre prosjektiler ha slått ned flere steder over hele Ukraina. Ifølge mediespekulasjoner er det en russisk hevn for et ukrainsk droneangrep på et russisk krigsskip utenfor Krim.

Bilde fra angrep på et kjøpesenter i Dnipri natt til Fredag. Foto: National Police of Ukraine, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons.

Kryssermissiler, droner og ballistiske missiler, inkludert det supersoniske Kinzal-missilet, skal ha blitt brukt natt til fredag ​​i et omfattende angrep flere steder i Ukraina. Ifølge Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj er det totalt snakk om 110 prosjektiler.

I dag brukte Russland nesten alle våpnene de har i sitt arsenal, skriver president Zelenskyj på Telegram.

Allerede klokken 03.38 skrev Maksym Kozytskyj, som er guvernør i Lviv i det vestlige Ukraina, at fiendtlige droner var på vei mot byen. Etter dette skal missiler ha truffet flere steder i Lviv og skadet flere bygninger, inkludert leilighetsbygg. Byen inneholder flere treningssentre for den ukrainske hæren og har etter den russiske invasjonen blitt brukt som base for utenlandske frivillige som blir med i krigen.

Byen Kharkiv øst i Ukraina ble også utsatt for «massiv rakett-angrep» og fikk som følger av dette problemer med strømforsyningen. Ifølge guvernøren i Kharkiv-regionen, Oleg Sinegubov, ble en person drept og elleve skadet i angrepene.

I Odessa skal femten personer ha blitt skadet i rakettangrep, ifølge guvernør Oleh Kiper, og i Dnipro skal blant annet et kjøpesenter og annen sivil infrastruktur ha blitt skadet, og et ukjent antall personer har blitt skadet og drept.

Kievs ordfører, Vitaly Klytchko opplyser at en t-banestasjon og to varehus i hovedstaden er skadet, ifølge opplysninger i russiske Telegram-kanaler er dette steder hvor våpen fra Vesten er lagret. Det er også videoklipp der det ser ut som ukrainsk luftvern treffer et høyhus i Kiev som begynner å brenne. Til tross for dette hevder Ukrainas statsminister Denys Shmyhal at de fleste prosjektilene skal ha blitt skutt ned av ukrainsk luftvern.

Det russiske forsvarsdepartementet har i skrivende stund ikke kommentert nattens angrep, men ifølge mediespekulasjoner er det et hevnangrep for Ukrainas vellykkede angrep på krigsskipet Novocherkassk utenfor det sørøstlige Krim tidligere denne uken. Ifølge Aftonbladet er Russlands president, Vladimir Putin «rasende» over at ukrainerne klarte å skade den russiske Svartehavsflåten.