Hjem Nyheter Massive protester etter valget i Hviterussland

Massive protester etter valget i Hviterussland

2

HVITERUSSLAND Etter søndagens valg i Hviterussland har massive protester brutt ut i landet. Ifølge det offisielle valgresultatet skal landets president Aleksandr Lukasjenko ha fått 80 prosent av stemmene.

Tusentalls av mennesker protesterte mot valgresultatet og påstått valgfusk i den hviterussiske hovedstaden Minsk. Bilde: Twitter.

Massive protester har brutt ut i Hviterussland etter at landets president Aleksandr Lukasjenko ble gjenvalgt. Ifølge det foreløpige valgresultatet fikk Lukasjenko 80 prosent av stemmene, mens opposisjonskandidaten Svetlana Tikhanovskaya fikk 10 prosent av stemmene, skriver RT.

Tikhanovskaya hevder at valgresultatet er falskt og krever at valget skal bli erklært ugyldig. Hun vil også at stemmene skal telles på nytt eller at omvalg skal utlyses.

Nå har tusentalls hviterussere gitt seg ut i gatene for å demonstrere mot det påståtte valgfusket. Demonstrasjonene har til tider vært voldsomme og konfrontasjoner har oppstått mellom demonstranter og politiet. Over 3000 personer har blitt pågrepet av politiet i forbindelse med protestene og ett nittitalls personer har blitt skadd.

President Lukasjenko sier at han ikke kommer til å tillate ett «Maidan-lignende» kupp som i Ukraina 2014. Han oppfordrer også demonstrantene til å roe seg ned.

Valery Vakulchik fra det hviterussiske KGB sier at de har forhindret ett attentatsforsøk på opposisjonskandidaten Tikhanovskaya. Vakulchik forteller at sikkerhetstjenesten avlyttet en telefonsamtale der det ble oppfattet at et drap på Tikhanovskaya var planlagt. Tikhanovskaya har nå tatt seg til Litauen, skriver landets utenriksminister Linas Linkevicius på Twitter.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
2 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
1 år siden

Man kan mene hva man vil om styresettet i Hviterussland, og især om president Lukasjenko. Men at han er populær, akkurat som Putin, er åpenbart. Han nektet å bøye seg for coronapanikken og holdt landet åpent, og han skjønner tydeligvis at de som står bak opptøyer og demonstrasjoner har en agenda; destabilisering og regimeskifte, slik at de samme kreftene som lyktes i Ukraina kan overta makten. Putin følger nok nøye med!

Johan G
Johan G
1 år siden

Kjenner ikke til noen av kandidatene. Men leser på wikipedia at han (Lukasjenko) skal ha bakgrunn fra Sovjetunionens kommunistiske parti, men nå partiløs, og oppfattes som diktator som undertrykker den politiske opposisjon. Svjatlana Tsikhanowskaja, skal være partiløs, og har sagt hun stiller til valg ut av kjærlighet, for å sette fri sin mann. Hun er gift med Sergei Tsikhanowski, som egentlig skulle ha stilt til valg, men ble fengslet før valget. Ekteparet hadde før valgkampen startet, brakt sine to barn i sikkerhet i Litauen. Det står ikke stort om hvor hun står politisk, men ifølge wikipedia skal hun være mer… Les mer »