Hjem Nyheter Massive protester mot kommunistdiktaturet i Kina

Massive protester mot kommunistdiktaturet i Kina

KINA Folkemengder krever at det kinesiske kommunistpartiet avsettes i kjølvannet av regjeringens strenge koronatiltak.

Minnestund i Nanjing for brannofrene i Ürümqi. Foto: Twitter/@whyyoutouzhele.

Protester har brutt ut over hele Kina som følge av koronarestriksjonene, hvor folk krever at Xi Jinping og kommunistpartiet må gå av, etter at minst 10 personer omkom og 9 ble skadd i en brann i en boligblokk i Ürümqi i den autonome regionen Xinjiang idet folk skal ha blitt nektet å forlate boligene. Brannresponsen skal også ha tatt lang tid fordi brannvesenet måtte ta på seg beskyttelsesdrakter og forsere stengsler for å komme frem. Dette skjedde samtidig med at det ble avholdt protester utenfor en iPhone-fabrikk i Zhengzou der ansatte siden oktober har vært holdt i karantene uten mat.

Studenter har ved flere titalls universitetsområder holdt samlinger og hengt opp plakater med opprop om å sørge over de omkomne og protestere mot koronatiltakene. Det skal også ha blitt spredt regjeringsfiendtlige budskap i chatgrupper. I flere byer har beboere i nedstengte nabolag revet ned stengsler og begitt seg til gatene for å protestere.

På videoer og bilder som spres i sosiale medier fremgår det at studenter har krevd demokrati, lovstyre og ytringsfrihet. Flere personer er arrestert, og antistatlig innhold på nettet er blitt fjernet.