Hjem Nyheter Norden Media forsøker desperat å koble mistenkt person til Motstandsbevegelsen

Media forsøker desperat å koble mistenkt person til Motstandsbevegelsen

0

SVERIGE En person som nå er mistenkt for forberedelse til allmenfarlig ødeleggelse kobles av media bevisst sammen med Den nordiske motstandsbevegelsen – tross at de vet at han ifølge eget utsagn ikke har vært politisk aktiv siden 2017.

Skjermbilde fra Expressens tidligere overskrift.

Flere svenske medier gikk fredag ut og skrev at SÄPO har gjort husransakelse og arrestert en mann. Han er nå mistenkt for forberedelse til allmenfarlig ødeleggelse, noe som han skulle ha planlagt fra høsten 2020 til nå. Fredag kveld hadde SÄPO ikke rapportert om at de har funnet noe sprengstoff eller liknende saker etter at de gjorde husransakelsen.

– Det finnes mistanker om en eventuell kobling til voldsfremmende høyreekstremisme, sier Karl Melin, pressesjef ved SÄPO til Expressen. Ifølge Melin så finnes det altså kun en «eventuell» kobling.

Flere medier fremhever at mannen har koblinger til Den nordiske motstandsbevegelsen. De nevner at han ble dømt for mishandling da han delte ut flyveblader for Den nordiske motstandsbevegelsen i Göteborg i februar 2017. Hva som fremgår i den dommen er at en kvinne gikk frem og spyttet ham i ansiktet hvorav han instinktivt slo til henne. Lagmannsretten for Västra Sverige anså ikke at hans handling var forsvarlig og dømte ham for mishandling. Den aktuelle kvinnen er ikke dømt for spyttingen.

Mannen søkte deretter i 2018 om å få ha et kulevåpen da han er interessert i jakt, har tatt jegereksamen og er aktiv sportsskytter. I en dom fra forvaltningsretten år 2018 sier mannen:

Han er ikke politisk aktiv siden slutten på høsten 2017, på grunn av hans manglende interesse for politikk. Flere av de sakene som Politimyndigheten tilskriver NMR er fullstendig fremmed for ham. Han deler ikke beskrivningen av organisasjonen som at det er et hvitt makt-miljø som forespråker væpnet kamp og har konstant beredskap for å bruke vold. Det er ikke noe han har fått erfare.

Mannen ble nektet å få ha våpen, noe som mediene har rapportert om. Mediene skriver i sin tekst at han selv har sagt at han ikke var politisk aktiv lenger. Tross dette publiserer Aftonbladet overskrifter som «Koblet til NMR: ‘Væpnet kamp’». Expressen skriver: «Mannen har av politiet blitt koblet til den nazistiske organisasjonen NMR, viser dokument som Expressen/GT har fått ta del av.»

Martin Saxlind, Nordfronts sjefredaktør, påpeker i en tweet at mannen selv medgir i samme rettsdokument som mediene henviser til at han ikke har vært aktiv siden høsten 2017. Altså for over fire år siden.

Expressen/GT gikk opprinnelig ut med overskriften «Mann arrestert etter Säpos tilslag – koblet til NMR», men har nå endret til «Mann arrestert etter Säpos tilslag».

Mediene fremhever tross dette Motstandsbevegelsen-koblingene som mannen midlertidig hadde for over fire år siden til sine lesere. Dermed fortsetter bedrageriet.

Nordfront har snakket med Fredrik Vejdeland som er sjef for Nordisk Radio. Han sier at han har vært aktiv i redet hvor den nå mistenkte mannen bor i over 16 år, men kunne ikke huske mannen, for da han var medlem så var han ikke aktiv. Mannen forlot ifølge ham organisasjonen for flere år siden. Vejdeland fortsetter:

– Deretter vil jeg understreke at vi ikke vet om mannen har gjort noe galt bare for at Sikkerhetspolitiet og Expressen påstår det. SÄPO er underlagt regjeringen som akkurat nå jobber for å forby oss, hvor dets forrige sjef fikk jobben som belønning for at han begrenset vår forsamlingsfrihet under demonstrasjonen i Göteborg i 2017. Og Bonnier-blekka Expressen har i flere år drevet en veritabel hetskampanje mot vår organisasjon. Det er ikke direkte nøytrale aktører vi snakker om.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg