Hjem Historie Dagens historiske Mehdi Tayeb – «HIV-mannen»

Mehdi Tayeb – «HIV-mannen»

HISTORIE Den 29. september 1998 ble Mehdi Tayeb anmeldt for voldtekt. Dette ble starten på en omfattende politietterforskning og den HIV-smittede mannen blir beryktet for å hatt ubeskyttet samleie med over hundre kvinner.

640px-mehdi-tayeb-hiv-mannen-forside

En 18 år gammel kvinne går den 29. september 1998 til politiet og anmelder iraneren Mehdi Tayeb for voldtekt. Dagen etter ransaker politiet Tayebs leilighet i Enskededalen hvor de finner en adressebok med navnene til 180 kvinner. I hjemmet finner de også antiretrovirale medisiner mot HIV. Han avhøres for voldtekt på politihuset i Västberga og blir deretter sluppet fri.

Mehdi Tayeb bestemmer seg for å flykte fra lovens lange arm og det viser seg at det ikke er første gangen han gjemmer seg fra et lands myndigheter. I Sverige har han brukt et alias, James Kimball, og sagt han er amerikaner. Identiteten er i virkeligheten stjålet fra en død mann. Det oppdages at Tayeb allerede har vært etterlyst i USA hvor han har drevet et bordell under artistnavnet Fabian Foxx.

Mens politietterforskningen pågår reiser Mehdi Tayeb ut av landet og havner til slutt i Iran. Ifølge dagsavisen Iran flyktet Tayeb fra Sverige med en venns pass. Flukten gikk gjennom Danmark, Tyskland og Nederland hvor han fløy videre til Istanbul. Der skal han ha betalt 250 dollar til menneskesmuglere for å ta ham over grensen til Iran.

Mehdi Tayeb etterlyses av Interpol og blir arrestert in absentia for grov voldtekt og forsøk på grov vold gjennom ubeskyttet samleie. I media blir han kjent som «HIV-mannen».

Den 11. desember 1998 dømmes en 33 år gammel mann til fire års fengsel for å sammen med Mehdi Tayeb ha dopet ned og voldtatt kvinner. Tayeb selv befinner seg da på rømmen. Ett år etter at Tayeb ble avslørt er kartleggingen av hans sexliv i Sverige klar.

Minst 130 kvinner og 2 menn oppgir til politiet at de har hatt sex med Mehdi Tayeb. Flere av kvinnene forteller at de har blitt dopet og voldtatt av ham. Kvinnene som har hatt frivillig samleie med Tayeb har han ofte truffet på Stockholms kroer. Der har han fremstillet seg som fotograf med spesielle kontakter og brukt sin falske amerikanske identitet.

HIV-mannen levde under et amerikansk alias.
HIV-mannen levde under et amerikansk alias.

I august 2003 ble Mehdi Tayeb til slutt arrestert av politiet i Iran, for blant annet underslag. En fornærmet hadde skrevet flere brev til Iran og advart regjeringen. Iløpet av sin tid i landet hadde Tayeb kommet i kontakt med kvinner gjennom å blant annet selge undertøy og gi privattimer i Engelsk.

Mehdi Tayeb skal ha hatt seksuell samkvem med omkring 50 kvinner i Iran, mange studenter, og minst 3 skal ha blitt smittet av HIV. I desember samme år ble han dømt til døden gjennom en fatwa; en religiøs dom fra det høyeste iranske presteskapet. Han klarte til tross for dette å slippe fri tre år senere mot kausjon.

Til tross for internasjonal etterlysning har Mehdi Tayeb klart å holde seg unne det svenske rettsvesenet. I 2014 hadde han gjemt seg i 15 år. Foreldelsesfristen gikk da ut for alle lovbrudd han er mistenkt for i Sverige.