Hjem Nyheter Norge Mener kriminelle «asylbarn» har en kommunikasjonsform Norge ikke er vant til

Mener kriminelle «asylbarn» har en kommunikasjonsform Norge ikke er vant til

OPPLAND: «Aslybarna» som gikk amok ved asylmottaket i Lunner i forrige uke, blir straffet med bøter, men får bli i Norge dersom de ikke har løyet om sin alder. Ifølge en Redd Barna-leder har de bare en «kommunikasjonsform» vi i Norge ikke er vant til.

«Asylbarn» i håndhjern. Foto: Ole Edvin Tangen
«Asylbarn» i håndhjern. Foto: Ole Edvin Tangen

Det var torsdag forrige uke at omkring 20 såkalte enslige mindreårige asylsøkere gikk amok på asylmottaket i Lunner i Oppland. Dette fordi en av beboerne, som var for gammel til å bo på et mottak for «asylbarn», skulle flyttes til et annet asylmottak.

Under den dramatiske og omfattende politiaksjonen, som pågikk i omkring seks timer, forskanset asylsøkerne seg i gymsalen, kastet steiner mot politiet, mot bygninger og politibiler. Omkring 20 politibiler og 30 politimenn med hjemler skjold, skuddsikre vester og hunder måtte til for å få kontroll på situasjonen. En politimann ble skadet, og det ble gjort omfattende skader på bygninger og politibiler.

Lensmann Frank Sletten i Lunner forteller til NRK at 15 av asylsøkerne er under etterforskning. Ifølge Sletten vil de fleste få en bot, men at det for enkelte kan bli vurdert fengselsstraff.

Barn med alternative kommunikasjonsformer pågripes. Foto: Pål Audestad
Barn med alternative kommunikasjonsformer pågripes. Foto: Pål Audestad
Kan risikere å bli sendt ut av landet

Statssekretær Jøran Kallmyr (Fremskrittspartiet) i Justis- og beredskapsdepartementet forteller at opptøyene ved asylmottaket på Lunner kan få konsekvenser for de gjerningsmennene, dog ikke på grunn av opptøyene, men dersom de har løyet om sin alder.

– Som vi så på Lunner, kan det være vanskelig å håndtere ungdommer som søker asyl alene. Det kan vise seg at en person ikke er under 18 år og kanskje må returneres.

For de som ikke har løyet om sin alder, vil konsekvensene bli minimale, forteller Kallmyr.

Sveriges statsminister Stefan Löfven sammen med såkalte asylbarn.
Sveriges statsminister Stefan Löfven sammen med såkalte asylbarn.
Må behandles som barn

Karoline Steen Nylander, leder for Redd Barnas Ungomdsorganisasjon Press, mener de siktede etter opptøyene ved asylmottaket i Lunner i første rekke er barn, og må behandles deretter. Ifølge Lunner er det også «et nederlag» at de såkalte barna omtales i media som kriminelle, når de utfører kriminelle handlinger. De kriminelle handlingene, omtaler hun interessant nok, som en «kommunikasjonsform vi ikke er vant til».

– Dette er barn som kommer fra krig og konflikt, flere av dem er svært traumatisert, og med en kommunikasjonsform vi ikke er vant til. Kriminelle oppførsel skal aldri aksepteres, men jeg ser det som et nederlag at enslige mindreårige asylsøkere så ofte blir omtalt som kriminelle i mediene.

Les også:

«Asylbarn» gikk amok på mottak i Oppland

Kilde:

Justisdepartementet: Asylopprør får konsekvenser