Hjem Nyheter Norge Mener tiggeforbud er «diskriminerende»

Mener tiggeforbud er «diskriminerende»

 EU/NORGE  Europarådet vil at Norge skrinlegger lovforslaget om å forby tigging. Dette da de mener det kan være «diskriminerende» og ha implikasjoner for ytringsfriheten.

tiggere-640x369

Europarådets menneskerettskommissær, Nils Muiznieks, reagerer på at den norske regjeringen torsdag sendte ut lovforslag om nasjonalt forbud mot organisert tigging eller generell tigging. Muiznieks mener lovforslaget er «temmelig problematisk». Ifølge ham så har lovforslaget «alvorlige menneskerettslige sider» og kan være indirekte «diskriminerende».

Muiznieks sammenligner tigging med en bønn om help, og undrer da om man kan forby noen å be om hjelp. Ifølge ham så kan det også ha «implikasjoner for ytringsfriheten».

Regjeringen anser at et forbud er nødvendig, da tiggingen blir stadig mer organisert og aggressiv, samt fører med seg alvorlige forbrytelser, som blant annet menneskehandel. Muiznieks forstår dog ikke hva som menes med at tiggingen er organisert, og ser «ingen reell forbindelse» mellom tigging og kriminalitet.

Menneskerettskommissæren mener videre at lovforslaget ser ut til å være rettet spesifikt mot «romfolk», og derfor kan anses «indirekte diskriminerende».

Kilde:
Europarådet ber Norge droppe tiggeforbud