Hjem Nyheter Merkel vil at EU-land skal gi opp sin selvstendighet

Merkel vil at EU-land skal gi opp sin selvstendighet

EUROPA Angela Merkel appellerer til EUs medlemsland om å gi opp sin selvstendighet til Brussel på en «velordnet måte».

Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: Sputnik / Sergei Guneev.

«I dag burde, eller snarer må, nasjonalstater være beredt på å gi opp sin selvstendighet. Men naturligvis på en velordnet måte», sa Tysklands forbundskansler Angela Merkel under et arrangement organisert av Konrad Adenauer Foundation i Berlin på onsdag. Emnet for dagen var «Parlamentarisme mellom globalisme og nasjonal suverenitet».

Tidligere denne måneden advarte Merkel mot hva hun kalte for spredning av «innskrenket nasjonalisme». Både politikere i Tyskland og utlandet var ifølge henne skyldige i å «tro at de kan løse alt på egen hånd og bare tenke på seg selv». Videre la hun til: «Dette er nasjonalisme i sin reneste form. Dette er ikke patriotisme».

Merkel passet også på å forsvare sin åpne grensepolitikk. «Det er i vår nasjonale interesse å passe på at de globale vilkårene for både flyktninger og migranter som søker arbeid forbedres», anser hun.

Merkels kommentar om suverenitet følger i kjølvannet av ytringen til Frankrikes president Emmanuel Macron i helgen. Etter å ha truffet kansleren talte Macron om et «fransk-tysk ansvar om å forberede for fremtiden og for å omdefinere Europa». Dette ansvaret innebærer at det må «bygges et virkelig selvstendig Europa og et sterkt EU på denne suvereniteten». Tidligere denne måneden foreslo også den franske presidenten at en europeisk armé skal skapes, som skal kunne brukes for å forsvare EU mot Russland, Kina og USA.