Hjem Nyheter Norden Microsoft vil korrigere dansker som ikke skriver inkluderende nok

Microsoft vil korrigere dansker som ikke skriver inkluderende nok

SAMFUNN Skriveprogrammet Microsoft Word skal begynne å foreslå «inkluderende» alternativ til ord som refererer til kjønn eller som kan oppfattes nedsettende for folk med handikap eller sykdom.

Politimann, formann og dement skal nå hete politibetjent, forperson og person med demens – i hvert fall hvis det er opp til it-giganten Microsoft.

I høst lanserer den amerikanske it-bedriften nemlig en ny versjon av verdens mest utbredte tekstbehandlingsprogram, Word, hvor algoritmebasert kunstig intelligens vil komme med forslag til mere inkluderende språkbruk.

Konkret betyr dette at hvis man skriver «politimann» vil programmet foreslå at man bruker det kjønnsnøytrale ordet «politibetjent». Beskriver man en person som «dement» vil programmet i stedet foreslå at man bruker uttrykket «person med demens».

Andreas Birkbak, ph.D. i teknoantropologi og adjunkt ved Aalborg Universitet, er ikke overrasket over å høre at Microsoft nå tar inkluderende språkbruk inn i Word-programmet.

– Det er jo en meget tydelig påminnelse om at teknologi og design aldri er verdinøytralt. Når vi bruker teknologi til å kommunisere vil det alltid foregå en form for mekling – og det vil alltid være forskjellige ideer om samfunnet innebygd, som stammer fra programmererne, designerene og prosjektlederne som står bak teknologien, sier han og fortsetter:

– I dette tilfellet passer det fint med identitetforståelsen og fortellingen om seg selv som et sted med progressive aktører, som Silicon Valley (hjemstedet for de største amerikanske teknologiselskapene, red. anm.) har. Mange av disse store tek-firmaene markerer seg i de årlige Pride-paradene, og mange av dem har også interne programmer som støtter LHBT-miljøet. Nå ser vi det også på måten som de designer programvare på.

Journalist og forfatter Anna Libak mener at det har gått for langt med inkluderende språkbruk når det systematisk spres gjennom en stor teknologivirksomhet.

Hun frykter at det kan gi oss et fattigere språk:

– Romanforfattere får det virkelig vanskelig i fremtiden. For hvis de ikke får si han eller hun, får de så si mor eller far? Det kan jo være at man ikke føler seg som mor eller far, selv om man er det. Får man si ung, gammel, stygg, pen, feminin, maskulin, tykk, tynn, ja, får man overhodet karakterisere andre på noen som helst måte?

Samtidig mener Anna Libak at Microsofts ambisjoner om et mer inkluderende språk reiser et fundamentalt dilemma om hvorvidt språket bør avspeile virkeligheten eller om vi skal akseptere at noen vil endre språket for å forme virkeligheten som de ønsker å se.