Hjem Nasjonal kamp Aktivisme Midtsommerfeiring i Sverige

Midtsommerfeiring i Sverige

MOTSTANDSBEVEGELSEN Svenske Rede 2 inviterte i år til en midtsommerfest i et bondegårdsmiljø med hjemmelaget sild og helstekt gris på menyen. Dagen bød på godt kameratskap, konkurranser og god mat.

Trykk på bildet for å forstørre.
Trykk på bildet for å forstørre.

Årets midtsommerfeiring ble arrangert av svenske Rede 2 og bød på både god mat, herlig stemning og lekne konkurranser. Arrangementet var svært vellykket og deltakerne bestod av både medlemmer og sympatisører, samt delegasjoner fra både Norge og Hviterussland.

Festlighetene startet ved tolvtiden på midtsommeraften når maistangen i form av en livsrune ble gjort i stand. Den ble utsmykket på tradisjonelt vis, med granbar og blomster og reist slik som den skal — i solen. Deretter ble deltakerne ønsket velkommen av Julia Ros, som er aktivist i svenske Rede 2 og en av arrangørene bak feiringen. Julia informerte gjestene om dagens hendelser samt reglene for arrangementet.

Julia Ros ønsker gjestene velkommen.
Julia Ros ønsker gjestene velkommen.

Senere ble midtsommerlunsjen servert, i form av hjemmelaget sild, kjøttboller, pølser og poteter, med det klassiske tilbehøret rømme med gressløk, og snaps for dem som ønsket det. Senere ble det tid for sosialt samvær og laginndeling før dagens femkamp.

midtsommer-skara-2016-03
Trykk på bildet for å forstørre.
midtsommer-skara-2016-04
Trykk på bildet for å forstørre.
midtsommer-skara-2016-05
Trykk på bildet for å forstørre.

Fem lag konkurrerte mot hverandre i grenene: bryting, eggeløp, sekkeløp, kast med tung sten, samt bueskyting. Barna var selvsagt også velkomne til å delta i konkurransene, som var grunnen til variasjonen av grener. Konkurransene bød på både blod, svette og tårer da kvinner og menn kjempet om seieren i solen. Det vinnende laget skulle senere på kvelden konkurrere mot hverandre individuelt for å kåre årets mester.

midtsommer-skara-2016-06
Trykk på bildet for å forstørre.
midtsommer-skara-2016-07
Trykk på bildet for å forstørre.

Etter konkurransene gav deltakerne seg tilbake til hovedområdet for feiringen. Noen modige sjeler benyttet også anledningen til å kjøle seg ned i gårdens dam, mens resten av deltakerne brukte tiden til å gjøre seg kjent med nye og gamle ansikter. De helstekte grisene lå på grillen og dagens middag var i full forberedelse. Årets midtsommer-meny bestod av: To helstekte griser, hjemmelaget potetsalat og en frisk grønn salat. Gjestene inntok maten med godt humør og med stort velbehag.

midtsommer-skara-2016-08

midtsommer-skara-2016-09
Trykk på bildet for å forstørre.

Når alle gjestene var mette og middagen ryddet bort, var det tid for den avgjørende grenen for utøverne i femkampen: Jegerstilling. Samtlige deltakere stilte seg opp mot veggen med beina i 90 grader. Det var en hard kamp og deltakerne kjempet tappert — ingen var villige til å gi opp. En etter en raste beina under dem og de falt til bakken, helt til to gjenstod: En kvinnelig besøkende fra Hviterussland og en kvinnelig sympatisør fra organisasjonens Rede 1 i Sverige. Begge så på hverandre og håpet den andre skulle gi opp. Men det var til slutt hviterusserens bein som gav etter og dagens vinner ble kvinnen fra Rede 1.

midtsommer-skara-2016-10
Det avgjørende øyeblikket i konkurransen. Trykk på bildet for å forstørre.

Etter at konkurransen var ferdig og dagens vinner kåret, ventet sosialt samvær og avslappende festligheter for de besøkende. Utover sommernatten begynte deltakerne én etter én å forlate festen og arrangementet ble avsluttet.

midtsommer-skara-2016-11

midtsommer-skara-2016-12
Her kunne vi lagt inn festbilder, men vi valgte heller å avslutte artikkelen med et lam. Trykk på bildet for å forstørre.