Hjem Nyheter Migrantkrisen i Texas forsterker uavhengighetskampanje

Migrantkrisen i Texas forsterker uavhengighetskampanje

USA Den pågående migrantkrisen på grensen mellom Mexico og Texas gjør 44 prosent av texanerne enten mer sannsynlig eller betydelig mer sannsynlig å ville støtte staten i å bli et fullstendig uavhengig land, ifølge en undersøkelse.

Delstaten Texas. TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Spenningen mellom myndighetene i Texas og føderale amerikanske myndigheter har økt de siste ukene. Høyesterett avgjorde 22. januar at føderale agenter kan fjerne piggtråd, plassert langs grensen mellom Texas og Mexico etter ordre fra statsguvernør Greg Abbott. Som svar sa Abbott at Texas sto overfor en «invasjon», og påberopte seg statens konstitusjonelle myndighet til å forsvare og beskytte seg selv.

Dette har utløst økende interesse for hvorvidt Texas kan bli en uavhengig nasjon, slik det var da de erklærete uavhengighet fra Mexico i 1836 og fram til de ble med i USA i 1845, skriver Newsweek.

Daniel Miller, president for Texas Nationalist Movement, sier til Newsweek at migrantsituasjonen viser hvorfor Texas må forlate unionen, en prosess han kaller Texit.

– Det finnes ikke noe klarere eksempel på hvorfor Texas trenger uavhengighet enn den føderale regjeringens ødeleggelse av vår sørlige grense og deres pro-kartell immigrasjonspolitikk, sier Miller.

Professor Matt Qvortrup er statsviter og spesialiserer seg på uavhengighetsbevegelser. Han har skrevet boken «I Want to Break Free: A Practical Guide to Making a New Country», og sier til Newsweek, i en respons til undersøkelsen, at resultatene indikerer at texansk nasjonalisme bør tas på alvor.

– Dette er ikke dårlige meningsmålinger. Faktisk antyder de at de som ønsker Texit er på samme nivå av støtte som de som støttet Brexit i 2010 – og det endret seg selvfølgelig, sier Qvortrup.