Hjem Nyheter Norge Miljødirektoratet snur i vernesak

Miljødirektoratet snur i vernesak

0

MILJØ Miljødirektoratet snur i saken om verning av skog etter at gruveselskapet Brønnøy Kalk klaget på planene, for kunne utvide sin gruvedrift om 25–30 år.

FOTO: BRØNNØY KALK

Det er gruveselskapet Brønnøy Kalk som har klaget på planene om å verne 7 000 dekar med skog på Helgeland. Gruveselskapet vil sikre seg fremtidige områder for utvinning av kalk ved deres anlegg i Brønnøy. I følge dem selv er dette for å utvikle bedriften når områdene de i dag har tilgang til er tømt, hvilket vil være en realitet om 25 til 30 år. Miljødirektoratet har tidligere anbefalt en fredning av hele det nye området, men har nå delvis snudd, selv om grunneieren har sagt seg villig til å la området frede, mot kompensasjon.

Næringsinteresser står i mot miljøinteresser i Brønnøy på Helgeland, og førstnevnte ser ut til å ha dratt det lengste strået i første omgang. Kjell Gustav Øverås har som grunneier sagt ja til at det opprinnelige området som Miljødirektoratet anbefalte fredet blir nettopp det, mot en kompensasjon på 4,7 millioner kroner. Etter press fra Brønnøy Kalk har nå Miljødirektoratet imidlertid snudd og redusert arealet av det anbefalt fredede området, og begge parter er klar på at det er de næringsmessige interessene som har trumfet i interessekonflikten.

– Det kan du for så vidt si. Men vi har gjort en vurdering av de ulike interessene, og de samfunnsøkonomiske vurderingen tilsier at det er lurt å lande på et kompromiss, sier Knut Fossum i Miljødirektoratet på spørsmål om klagen fra Brønnøy Kalk da er å anse som tatt til følge.

WWF Verdens Naturfond er som ventet ikke videre begeistret for snuoperasjonen til Miljødirektoratet.

– Jeg stiller spørsmål ved at de som fagdirektorat kommer med et så politisk kompromissforslag, som ikke går i favør av naturen, sier rådgiver Trude Myhre i WWF.

Miljøvernorganisasjonen setter sin lit til at departementet ikke tar anbefalingen fra Miljødirektoratet til følge når det skal behandles politisk.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg