Hjem Nyheter Norden Miljøvernbyrået i Sverige foreslår at villsvin kan serveres i den offentlige sektor

Miljøvernbyrået i Sverige foreslår at villsvin kan serveres i den offentlige sektor

2

SVERIGE Miljøvernbyrået foreslår at villsvin burde kunne serveres i den offentlige sektor. Villsvinbestanden i Sverige vokser, men fremdeles er konsumeringen av villsvinkjøtt lav.

Villsvin i skogen. Foto: CC public domain

Villsvinbestanden vokser kraftig i Sverige og for tiden beregnes antallet villsvin å ha oversteget 300 000 i landet. Det merkes blant annet på villsvinjakten. Under 90-tallet skjøt man omtrent 300 villsvin per år, sammenlignet med idag da man skyter omkring 120 000 per år.

Tross dette konsumeres villsvinkjøtt forholdsvis lite i Sverige. Nå foreslår Miljøvernbyrået at kjøttet bør selges og serveres langt mere hos offentlige aktører.

— Jeg synes at det er en klok tanke om vi i større utstrekning kan begynne å servere villsvinkjøtt i det offentlige rom. Dels handler jo villsvinskjøtt om holdninger, atferd og interesse blant allmenheten. Men i det offentlige rom kan jo også myndigheter gå inn og ’pushe’ for at dette skal selges mer. Det kan handle om skoler, daghjem, eldreomsorg, militæret, museer eller hva det nå kan være der det er en offentlig aktør, sier Marcus Öhman på Miljøvernbyrået til SVT.

— Vi skal huske at villsvin og tamgris er samme art, så eter man flesk så kan man også spise villsvinkjøtt, tillegger Öhman.

I Norge har villsvinbestanden begynt og øke fra nærmest ikke-eksisterende før 2015, til å dreie seg om rundt 1 000 dyr de seneste årene. Noen få hundre blir tatt ut som jaktutbytte i løpet av et år.

Professor Odd Vangen skriver i Det store norske leksikon at villsvinet har en formidabel evne til å kunne bli 100 000 på bare få år.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
2 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Inge
Inge
1 år siden

Godt med villsvin.

Steinar
Steinar
1 år siden

Villsvin har jeg faktisk ikke smakt, men kan tenke meg det smaker som gris, bare litt mer viltsmak i det?