Hjem Nyheter Norge Millioner i bidrag – gav mer kriminalitet og fattigdom

Millioner i bidrag – gav mer kriminalitet og fattigdom

OSLO Fattigdom og kriminalitet øker på flerkulturelle Tøyen i Oslo, særskilt blant ungdommen. Dette til tross for at 141 millioner kroner har blitt pumpet inn for å «løfte befolkningen».

Det var for litt over fire år siden at den såkalte Tøyen-avtalen ble inngått av politikerne i Oslo. Det svært flerkulturelle området slet med ungdomskriminalitet og fattigdom og var blitt forsømt av politikerne, ble det sagt.

Nytt badeland, et vitensenter, friluftsscene, grøntområder og et «områdeprogram» som strakk seg over fem år og skulle bedre livsvilkårene for befolkningen på Tøyen. 250 millioner kroner ble satt av, og per august 2017 er 141 millioner kroner benyttet.

Hva ble resultatet?

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at at millioner av skattekroner ikke helt har gitt det resultatet politikerne forventet seg.

– Det har gått gal vei. De mest økonomisk utsatte henger ikke med i utviklingen på Tøyen, sier seniorrådgiver Jon Epland ved Statistisk sentralbyrå (SSB) til NRK.

Ifølge tallene fra SSB så har antallet fattige barnefamilier økt fra 60,4 prosent (2010) til 63,7 prosent (2017). Epland forteller det primært er innvandrerfamilier det gjelder, og legger til at 80 prosent av de somaliske barnefamiliene er avhengig av offentlige støtteordninger.

– Økende ungdomskriminalitet

Mohamed Fariss har jobbet som ungdomsarbeider i Oslo i 18 år, og forteller til NRK at han aldri har vært så bekymret som han er nå. Fariss peker på livsvilkår og tilgjengelighet til narkotika, og forteller at barn helt ned i tolvårsalderen selger narkotika til jevnaldrende.

Ifølge statistikk fra politiet så er ungdomskriminaliteten økende i Oslo generelt, og på Tøyen. Fra 2015 til 2016 økte ungdomskriminaliteten i Oslo med 18 prosent. For Grønland politikrets, som Tøyen tilhører, var økningen på 36 prosent.

Også årets statistikk viser en dramatisk økning. I Oslo politidistrikt økte ungdomskriminaliteten med 32,6 prosent fra 2016. For Grønland politikrets var økningen på 34,7 prosent.

Forbrytelsene gjelder primært vold, narkotika og vinning.

Kilde:
Fattigere etter 141 millioner kroners løft