Hjem Nyheter Globalt Monsanto kartla kritikere med intern etterretningstjeneste

Monsanto kartla kritikere med intern etterretningstjeneste

STORFINANS Bioteknologikjempen Monsanto har bedrevet omfattende etterretningsvirksomhet med hensikt å kartlegge og sverte kritikere av selskapet. Blant de rammede finner man rockelegenden Neil Young og journalisten Carey Gillam.

Foto: Karen Eliot/CC BY-SA 2.0.

Ifølge lekkede dokumenter har det sterkt kritiserte bioteknologiselskapet Monsanto hatt en egen etterretningstjeneste som har kartlagt selskapets største kritikere, skriver The Guardian.

Blant de rammede finner man den canadiske rockelegenden Neil Young, hvis aktivitet på sosiale medier og Spotify har blitt kartlagt av Monsanto, samt journalisten Carey Gillam, som har gransket Monsantos sprøytemiddel Roundup og dens kobling til leukemi. Monsanto hadde planlagt å angripe henne med falske bokanmeldelser og ryktespredning før publiseringen av hennes bok hvor selskapet kritiseres.

Monsanto skal dessuten ha presset Gillams arbeidsgiver, nyhetsbyrået Reuters, til å gi henne sparken, samt betalt Google for å fremheve søkeresultater som er kritiske til hennes arbeid.

Like etter at hennes bok ble publisert dukket det opp en mengde negative, og nesten identiske bokanmeldelser på Amazon – anmeldelser som med all sikkerhet har blitt bestilt av Monsanto.

– Jeg har alltid visst at Monsanto ikke liker arbeidet mitt og at de har forsøkt å presse redaktører for å tyste meg, men jeg kunne aldri tro at et multimilliardselskap virkelig skulle bruke så mye tid, energi og personale på meg. Det er overraskende, kommenterer Gillam.

Christopher Loder, som er talsmann for Monsanto i Tyskland, forklarer Monsantos aktivitet med at de «skulle forsikre seg at det forekom en rettferdig, korrekt og vitenskapelig dialog om selskapet og dets produkter». Dette ettersom de tidligere har blitt utsatt for en «betydelig desinformasjonskampanje» av blant annet Gillam.

Monsanto har gjort seg beryktet for sine genmodifiserte og mange ganger giftige produkter, samt sine arbeidsmetoder som har skapt et slags monopol i matbransjen.