Hjem Nyheter Moskvas hovedrabbiner har rømt Russland

Moskvas hovedrabbiner har rømt Russland

UKRAINAKONFLIKTEN Hovedrabbineren i Moskva, Pinchas Goldschmidt, har rømt Russland og skal angivelig befinne seg i Israel. Grunnen skal være at han nekter å støtte den militære intervensjonen av Ukraina. Alle de øverste jødiske lederne i Russland har dog kritisert intervensjonen, men befinner seg fortsatt i landet.

Moskvas hovedrabbiner Pinchas Goldschmidt. Foto: World Economic Forum, CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons.

Det er Pinchas Goldschmidts svigerdatter Avital Chizhik-Goldschmidt som på Twitter melder at rabbineren har forlatt Russland.

Den New-York baserte journalisten hevder rabbineren og hans kone skal ha bli truet av Kremlin til å forlate landet, for at de ikke vil støtte den militære intervensjonen i Ukraina.

Det er ikke første gang hovedrabbiner Pinchas Goldschmidt har kommet på kant med makthaverne i Kremlin og han ble for eksempel nektet adgang til landet i 2005, da av ikke nærmere definerte «sikkerhetspolitiske hensyn».

Minst åtte rabbinere er for øvrig deportert fra Russland under Putin, også disse av ikke nærmere definerte «sikkerhetspolitiske hensyn».

Goldschmit har også uttalt at et betydelig antall jøder allerede har forlatt landet etter intervensjonen, mens enda flere nå vurderer å emigrere. Boruch Gorin, som er en annen innflytelsesrik rabbiner med tilhold i Moskva, sier for å begrunne dette at det er et veldig bekymringsfullt politisk og sosialt klima i Russland nå.

Det jødiske samfunnet har, som den eneste religiøse retningen i landet, kritisert og tatt avstand fra intervensjonen. Både det ortodoks kristne, buddhistiske, samt det muslimske samfunnet i Russland har alle uttrykt støtte, og de har alle soldater integrert eller har dannet egne bataljoner.