Hjem Nyheter Europa Mossad-agent døde i båtulykke i Italia

Mossad-agent døde i båtulykke i Italia

ITALIA Mossad-agent, som angivelig spionerte på og kartla det russiske miljøet ved den italienske Maggiroesjøen, døde i båtulykke sammen med flere etterretningsagenter.

28. mai i år druknet fire mennesker i samme følge på den italienske Maggiroesjøen. Gruppen hadde tilgang på en husbåt og det var denne som skal ha gått ned med noen av passasjerene, angivelig etter dårlig vær og storm i området, i det som opprinnelig virket som en hvilken som helst annen tragisk ulykke.

Maggioresjøen i Italia. Foto: Markus Bernet, CC BY-SA 2.0 DEED.

At dette var noe utenom det normale ble imidlertid klart når flere av de bergede passasjerene som var brakt til lokale sykehus, ble trillet ut i sykehussengene og hentet av umerkede, og til dags dato ukjente helikoptre. Disse ble fløyet til en flyplass i Milano hvor flere privatfly tok flere av de skadede, og den døde, til Israel. Dette vekket israelsk medias interesse og disse kunne raskt fastslå at gruppen som var samlet på husbåten i virkeligheten var en samling av israelske og italienske etterretningsagenter, og at den ene døde tilhørte Mossad. De tre andre døde var de italienske etterretningsagentene Claudio Alonzi og Tiziana Barnobi, og Anya Bozhkova, en russisk forretningskvinne som hadde rømt sitt tidligere hjemland etter at sanksjonene fra Vesten trådte i kraft. Mossad-agenten er til nå bare omtalt med en tallkode, men noen har spekulert i om det kan være en 50-årig agent ved navn Erez Shimoni (gjestene i begravelsen kom for øvrig maskerte og på alle bilder fra beravelsen er personene gjort ugjenkjennelig.)

Det ble til og begynne med forsøkt fremstilt som om at dette var en samling av pensjonerte agenter som kom sammen for å feire tidligere bedrifter. Medier, fra flere land, har imidlertid ikke tiltro til denne forklaringen. For et første var gjennomsnittsalderen på gruppen rundt 50 år, for det andre var området de befant seg i høyst sensitivt. På den ene enden av sjøen har rike ortodokse jøder tilhold, hvor de inviterer og oppvarter politiske, kulturelle og økonomiske eliter fra rundt om i verden. På den andre siden av innsjøen har russere begynt å kjøpe opp eiendom. En offiser i Mossad har da også gått ut offentlig og sagt at gruppen var på et aktivt oppdrag i området.

Teorien som flest setter sin lit til er at gruppen spionerte på og kartla det russiske miljøet som etter hvert hadde etablert seg. Mer spesifikt forsøkte de å avdekke møtevirksomhet mellom russiske og iranske statlige, så vel som private representanter. Israelerne frykter Irans militære utvikling, spesielt med tanke på droner, og at disse vil bli videreutviklet sammen med russerne, som på sin side bruker disse i sin krigføring i Ukraina. Den russiske forretningskvinnen Bozhkova ble brukt som alibi og for å innynde seg målene. Ulykken skjedde også bare to måneder etter at Italias statsminister Giorgia Meloni og Israels Benjamin Netanyahu hadde lovet hverandre bistand på alle områder.

Italia var for øvrig igjen vert for en samling av etterretningsagenter fra flere land i august i år, da agenter fra Israel, Italia og Libya var samlet i Roma. Denne gangen var målet å få Libya til å anerkjenne Israel, mens den italienske regjeringen (Meloni) ønsket å vinne over den libysk-jødiske diasporaen som bor i landet, og som er meget innflytelsesrik, også ved valg. Forsøket strandet imidlertid, det libyske fremstøtet var utelukkende et en-kvinnes show, i utenriksministeren Najla Mangoush som hadde tatt initiativ til dette på egen hånd. Noe som ikke ble tatt godt i mot hjemme i Libya. Store opptøyer brøt ut og Naja måtte forlate sin post i skam.