Hjem Nyheter Mossads lange kampanje med trusler og spionasje mot ICC avslørt

Mossads lange kampanje med trusler og spionasje mot ICC avslørt

SIONISME I forbindelse med at ICCs sjefsaktor kunngjorde at han ønsker å arrestere Benjamin Netanyahu, kom det frem at den internasjonale domstolen hadde mottatt en rekke trusler. Nå avslører The Guardian at israelske spionorganisasjoner har spionert på og truet retten i ni år.

Tidligere Mossad-sjef Yossi Cohen og Israels ekspresident Reuven Rivlin utfører jødiske ritualer. Foto: Haim Zach / Government Press Office of Israel, CC BY-SA 3.0.

I forbindelse med at Karim Khan, som er sjefsaktor ved Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC), erklærte at han ønsker å arrestere Israels statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Yoav Gallant, snakket han også om truslene som hans domstol har mottatt.

Selv om Khan aldri har utpekt noe spesifikt land, avslørte han nylig i et intervju med CNN at en «høytstående leder» av et vestlig land «forklarte» ham at ICC «ble skapt for Afrika og for skurker som [Russlands president Vladimir] Putin» og ikke for å straffeforfølge vestlige ledere eller dets allierte.

Men nå har den britiske avisen The Guardian publisert en omfattende etterforskning, som viser hvordan Mossad og andre israelske spionorganisasjoner har truet, presset og overvåket ICC siden Palestina tiltrådte Roma-vedtektene og dermed domstolens jurisdiksjon i 2015. Avisen har snakket med en rekke anonyme kilder som har hatt høye posisjoner i både ICC, samt amerikanske og israelske myndigheter.

I etterforskningen kom det frem at Khans forgjenger, afrikaneren Fatou Bensouda, satte i gang en forundersøkelse mot Israel allerede da domstolen først fikk jurisdiksjon over krigsforbrytelser begått i Palestina. Israelerne var allerede klar over risikoen og anså tilslutningen til ICC som «kanskje det mest aggressive» diplomatiske grepet palestinerne noen gang har gjort, ifølge The Guardians kilder.

– Å bli anerkjent som stat av FN er fint. Men ICC er en mekanisme med tenner, sier en kilde med innsikt i Israels kampanje mot domstolen.

Den daværende sjefsaktoren ble imidlertid utsatt for så mange trusler og press at hun ble tvunget til å forlate sin stilling før noen arrestordre kunne utstedes.

Blant annet ble hun oppsøkt i sitt hjem i Haag av to menn som nektet å legitimere seg, men overleverte en konvolutt med hundrevis av dollar i kontanter og et israelsk telefonnummer. Mennene hevdet å representere en «tysk kvinne» som ønsket å takke Bensouda, men formålet med besøket var å vise sjefsaktoren at israelerne vet hvor hun bor.

Brukte afrikansk president til å skremme sjefsaktoren

Kampanjen mot Bensouda ble ledet av daværende Mossad-sjef Yossi Cohen, som var en nær alliert av Netanyahu. Cohen skal også ha dukket uoppfordret opp ved flere anledninger der Bensouda befant seg, for å overtale henne til ikke å gå videre med etterforskningen mot Israel.

Ved en av de første anledningene fikk Cohen hjelp av Kongos daværende president Joseph Kabila, som skulle ha et møte med Bensouda i New York. Etter at presidenten hadde sørget for at Bensoudas stab forlot rommet, gjorde Mossad-sjefen en dramatisk entré ved å tre frem fra bak en dør.

I utgangspunktet skal Cohen ha forsøkt å «bygge et forhold» til sjefanklageren og dermed gjøre henne til en av Mossads eiendeler. Da dette ikke fungerte, skal han ha blitt mer truende. Samtidig var Mossad i stand til å overvåke alle samtaler mellom ICC og palestinske representanter, ettersom de nektet domstolen tilgang til både Gaza og Vestbredden.

Mot slutten av Bensoudas karriere hadde Mossad også samlet inn en mengde belastende informasjon om familien hennes for å diskreditere henne. Materialet ble imidlertid aldri publisert, og da Bensouda ble etterfulgt av Khan i 2021, trodde israelerne at ICCs interesse for Palestina ville dø ut.

Donald Trump samarbeidet villig med Mossad

Det fremkommer også at Mossad klarte å overtale Donald Trump til å innføre sanksjoner mot Bensouda og hennes nærmeste medarbeidere. Offisielt skjedde dette fordi ICC etterforsket krigsforbrytelser i Afghanistan, men ifølge The Guardians kilder var det et samarbeidsprosjekt med Israel:

En israelsk etterretningstjenestemann sier at de så på Donald Trumps administrasjon som mer samarbeidsvillig enn hans demokratiske forgjenger. Israelerne følte seg komfortable nok til å be om informasjon fra amerikansk etterretning om Bensouda, en forespørsel som ifølge kilden ville ha vært «umulig» under Barack Obamas periode.

Khans interesse for det palestinske spørsmålet ble imidlertid vekket i forbindelse med Hamas sitt hevnangrep mot Israel den 7. oktober i fjor og den påfølgende israelske responsen. Til tider advarte Khan Israel mot å fortsette sin aggressive kampanje og spesielt å gjennomføre en offensiv mot Rafah. Det faktum at israelerne visste at Khan ønsket å fremme en sak mot Netanyahu på forhånd, var fordi Mossad overvåket sjefsaktorens telefonsamtaler, tekstmeldinger og e-postmeldinger.

En israelsk etterretningskilde avslører overfor The Guardian at han har hørt en avlyttet samtale mellom to palestinske regjeringstjenestemenn som sier at Khan ønsker å arrestere Netanyahu, men at han er «under sterkt press fra USA».

En hardt presset Khan har ikke rikket seg

Siden den gang har både Khan og ICC blitt åpenlyst truet av både israelske og amerikanske toppolitikere. Ifølge en ICC-talsmann har Khans kontor blitt utsatt for «flere former for trusler og kommunikasjon som kan betraktes som forsøk på å påvirke deres virksomhet». I dag har domstolen styrket sikkerheten med regelmessige ransakinger av påtalemyndigheten, sikkerhetskontroller av enheter, telefonfrie soner, ukentlige trusselvurderinger og innføring av spesialutstyr.

Karim Khan har imidlertid nektet å la seg skremmes, og da han kunngjorde sitt ønske om å arrestere Netanyahu, erklærte han at israelerne bare har seg selv å klandre, slik han hadde advart dem ved flere anledninger.

Jeg la spesielt vekt på at sult som en metode for krigføring og nektelse av humanitær hjelp utgjør forbrytelser i henhold til Roma-vedtektene. Jeg kunne ikke vært tydeligere. Som jeg også gjentatte ganger understreket i mine offentlige uttalelser: De som ikke følger loven bør ikke klage senere når kontoret mitt tar affære. Den dagen har nå kommet, sa sjefsaktoren.