Hjem Nasjonal kamp Motstandsbevegelsen 1, Daily Mail 0

Motstandsbevegelsen 1, Daily Mail 0

MEDIA Daily Mail har publisert en artikkel med fokus på Den nordiske motstandsbevegelsen, der man blant annet har intervjuet Emil Hagberg og Haakon Forwald. Til tross at avisen gjør sitt beste for å lyve, vinkle og svartmale – ble kanskje ikke resultatet det de hadde håpet på.

Skjermdump-collage

Den britiske avisen Daily Mail, en av verdens mest leste nettaviser, publiserte onsdag en lengre artikkel som i stor grad handler om Den nordiske motstandsbevegelsen. Artikkelen bygger blant annet på et intervju med Haakon Forwald og Emil Hagberg som journalisten Nick Fagge gjennomførte på tirsdag denne uken.

– Det kommende året vil bli interessant. Vi kommer til å sette opp våre egne patruljer i byer hvor dette er mulig, uttalte Hagberg.

Bortsett fra at Motstandsbevegelsen fikk komme til tale, er artikkelen i sin helhet et bunnpunkt for Daily Mail. Hagberg refereres hele tiden til som en «neo-nazi thug». Mange av svarene som tilskrives Hagberg, kommer dessuten fra Forwald.

Løgnaktig og vinklet

Allerede med overskriften legges listen for artikkelens innhold: «Neo-Nazis thugs warn of a ‘year of violence’ following attacks on child migrants at train station in Sweden», skriver Daily Mail helt uten å påpeke at det er en økt innvandrerkriminalitet mot kvinner og andre utsatte personer, som Motstandsbevegelsens representanter advarte mot.

– De slår mennesker som ikke er enige med dem, får jøden Jonathan Leman fra Expo påstå om Motstandsbevegelsen. Så klart uten oppfølgingsspørsmål fra Daily Mails side.

Avisen forsøker dessuten å koble Motstandsbevegelsen sammen med Sverigedemokraterna (SD), ved å sammenligne svarene de fikk fra Motstandsbevegelsen med svarene de fikk fra en SD-representant. Angående SD påstår avisen at partiet ble grunnlagt av Vitt Ariskt Motstånd (VAM). Noe som naturligvis ikke er sant.

I en bildetekst står det at VAM demonstrerer. I virkeligheten er det Motstandsbevegelsens deltakelse på Folkets marsch som avbildes. Noe som for øvrig fant sted ti år etter at VAM ble nedlagt.

På en eller annen måte lykkes avisen også å publisere et bilde av Anton Lundin-Pettersson, gjerningsmannen bak skoleangrepet i Trollhättan; dronning Silvia, hvis far var medlem av NSDAP; samt IKEA-grunnlegger Ingvar Kamprad, som i sin ungdom var medlem av Nysvenska rörelsen.

Både IKEAs grunnlegger og dronning Silvia fikk æren av å være med i artikkelen. FOTO: Skjermdump fra Daily Mail.
Både IKEAs grunnlegger og dronning Silvia fikk æren av å være med i artikkelen. FOTO: Skjermdump fra Daily Mail.

Av de personer som intervjues på gaten i Stockholm, er samtlige seks navngitte personer kvinner. Kun én av dem uttaler seg litt kritisk om masseinnvandringen. De øvrige fem stiller seg positive til både flerkultur og masseinnvandring. Det kan for øvrig være interessant å nevne at Daily Mails journalist tok opp intervjuene med de seks kvinnene under sin samtale med Hagberg og Forwald. Eneste forskjellen var at han da sa at 100 prosent av de intervjuede kvinnene stilte seg negative til masseinnvandring og hadde sympati for hooliganerne.

Verdt og nevne er også at da Daily Mail oppsøkte Motstandsbevegelsens grunnlegger Klas Lund for å høre om han kunne være interessert i å stille opp i et intervju, smugfotograferte de ham idet han åpnet døren.

Haakon Forwald svarer på spørsmål om intervjuet med Daily Mail:

Hva var det som gjorde at dere stilte opp i intervjuet med Daily Mail?

– Flere faktorer. Jeg samtalte med journalisten, Nick Fagge, på telefonen og han gav et profesjonelt inntrykk. Han fortalte at de holdt på med en artikkel om masseinnvandringen, medias- og politiets mørklegging av flyktningrelatert kriminalitet, samt hooliganerne som fredag gikk sammen å dannet en form for borgervern for slå tilbake mot de kriminelle innvandrerne som herjer i Stockholm sentrum. Med andre ord noe som kunne oppfattes som en system- og innvandringskritisk artikkel.

Dette i kombinasjon med at Daily Mail den seneste tiden har publisert flere lignende reportasjer, altså kritiske til Sverige og svensk innvandringspolitikk, gav han i det minste litt troverdighet.

Viktigst av alt var dog Daily Mails størrelse og leserantall. Det er en av verdens største nettaviser med flere millioner av lesere fra hele verden. Vi anså at selv om vi skulle bli negativt fremstilt, så ville det være en gyllen mulighet til å føre frem organisasjonens navn og budskap til et stort antall nye mennesker, og at de som er mottakelige for vårt budskap forhåpentligvis ville være i stand til å se igjennom eventuelle løgner som ble fremsatt om oss.

Hvordan foregikk selve intervjuet? Kan du fortelle noe interessant om det?

– Selve intervjuet var som hvilket som helst annet intervju. Journalisten fra Daily Mail hadde med seg en svensk medhjelper og fotograf, og begge to gav et trivelig og profesjonelt inntrykk. Interessant var det at de under hele intervjuet fortsatte å gi et inntrykk av at reportasjen ville være innvandrings- og systemkritisk. Fagge uttalte blant annet at han hadde gjennomført intervju med en politimann i Göteborg, og at han hadde sagt at situasjonen der, med tanke på kriminelle innvandrere, var «ute av kontroll». Han fortalte også at han var sjokkert over både svensk og tysk medias og politis mørklegging av flyktningrelatert kriminalitet. Gode skuespillere med andre ord.

Hvilket inntrykk fikk du av Nick Fagge?

– Han oppførte seg korrekt og høflig, og fremstod som en profesjonell journalist som visste hva han gjorde. Det var dog et eller annet ved ham, som fikk meg til å tenke at noe ikke var helt som det skulle være. At det skulle vise seg at han var en løgner og bedrager, hadde jeg dog ikke trodd.

Ble du sjokkert over hvor vinklet artikkelen var, da den ble publisert?

– Både ja og nei. Har selv ingen erfaring med utenlandsk media på denne størrelsen, så jeg visste vel ikke helt hva jeg skulle forvente meg. At organisasjonen skulle bli negativt fremstilt, tok jeg som en selvfølge, så det var ikke noe sjokk. At den derimot var så grovt negativt vinklet at det grenser til det absurde, det hadde jeg kanskje ikke forventet meg. Hva som overrasket meg mest var dog at journalisten hadde løyet om bakgrunnen for hele sin reportasje, både over telefon og under intervjuet – det overrasket meg faktisk og var ikke noe jeg forventet meg.

Har du noe mer du ønsker å tillegge?

– Ja, jeg kan vel tillegge at det ser ut til at vår analyse i forkant av intervjuet var korrekt, og at det var klokt av oss å stille opp. Jeg har selv mottatt en rekke henvendelser fra utenlandske personer som ønsker å gi sin støtte og forteller at de sympatiserer med oss. Tar man en nærmere titt på kommentarfeltet til artikkelen, så kan man jo mildt sagt si at Daily Mail undervurderer intelligensen til sine lesere. 99 prosent av alle kommentaren er positive, og enkelte rene hyllester.

«You may not agree with them now and you call them thugs but in a year or two when things get even worse you all will be calling them saviours for standing up for their country.»

Motstandsbevegelsen 1, Daily Mail 0

Kilde:
Neo-Nazis thugs warn of a year of violence following attacks on child migrants at train station in Sweden