Hjem Nasjonal kamp Intervju/reportasje Motstandsbevegelsen deltok på den årlige Lukovmarsjen

Motstandsbevegelsen deltok på den årlige Lukovmarsjen

NASJONALISME Den nordiske motstandsbevegelsen har tradisjon tro deltatt på Lukovmarsjen i Bulgarias hovedstad Sofia. Nordfront var også tilstede og rapporterte fra demonstrasjonen.

På lørdag samlet nasjonalister seg i Bulgarias hovedstad Sofia for å hedre Christo Lukov i den årlige Lukovmarsjen som holdes i forbindelse med generalens dødsdag.

De siste årene har demonstrasjonen blitt motarbeidet av myndighetene etter at World Jewish Congress har lagt press på landets politikere. Både i fjor og i år klarte arrangørene i BNS å vinne i retten og få tillatelse til demonstrasjonen.

Les mer: Jødiske organisasjoner forsøker å forby Bulgarian National Union før årets Lukovmarsj

I år kom rundt tusen bulgarske nasjonalister og utenlandske kamerater. På plass var blant annet reportere fra Nordfront og en tradisjonell delegasjon fra Den nordiske motstandsbevegelsen som deltok i demonstrasjonstoget med to faner. Også nasjonalister fra blant annet Frankrike og Tyskland var på plass.

I løpet av dagen var politinærværet ekstra høyt med politi parvis plassert på mange gatehjørner. Det ble også arrangert en kraftløs motdemonstrasjon midt på dagen som samlet litt over 100 deltakere.

Klokken 17.30 lokal tid startet samlingen ved det nasjonale kulturpalasset, hvor flere taler ble holdt av representanter for Bulgarian National Union (BNS), som arrangerer marsjen. I siste sekund ga borgermesteren også plutselig beskjed om at Lukovmarsjen ikke får holdes, men henvisning til byens sikkerhet.

Arrangørene var dog godt forberedt etter tidligere års forsøk på å stoppe marsjen og de hadde derfor allerede søkt om tillatelse for tre forskjellige mindre demonstrasjoner.

De samlede nasjonalistene delte seg derfor opp og tok forskjellige veier. Delen som Nordfront fulgte stoppet opp halvveis til sluttdestinasjonen for å høre på en tale av marsjens hovedorganisator Plamen Dimitrov. Dimitrov har vært gjest i Radio Nordfront ved flere anledninger og er både lokal leder for BNS i Sofia samt ansvarlig for organisasjonens internasjonale relasjoner.

Etter Dimitrovs tale gikk marsjen i retning heltegeneralens hjem, hvor han også ble drep av bolsjeviker den 13. februar 1943. Der ble det holdt ytterligere taler av representanter for BNS.

Demonstrasjonen ble gjennomført uten forstyrrelser og ble avrundet ved 20-tiden. Tross at arrangørene utmanøvrerte politiets forbud oppførte de seg korrekt og fulgte demonstrasjonen på avstand. De få venstreekstremistene som ville protestere mot marsjen var ingen problemer for politiet å holde borte.

Etter demonstrasjonen ble det holdt en ettersamling i BNS’ hovedkvarter.