Hjem Artikler Motstandsbevegelsen har blitt et internasjonalt symbol for kritikk av jødisk makt

Motstandsbevegelsen har blitt et internasjonalt symbol for kritikk av jødisk makt

MOTSTANDSBEVEGELSEN The Jerusalem Post illustrerer en artikkel om en «nazi-demonstrasjon» i Madrid med et bilde av Den nordiske motstandsbevegelsen, som i flere og flere sammenhenger brukes som symbol for nasjonalsosialisme og kritikk av jødisk makt i verden.

The Jerusalem Post illustrerer sin artikkel om en «nazistisk» demonstrasjon i Madrid med et bilde av Den nordiske motstandsbevegelsen. Skjermbilde. Trykk for å forstørre.

Den nordiske motstandsbevegelsen får igjen oppmerksomhet fra flere hold i verden. Jødiske The Jerusalem Post byr på uventet publisitet ved å illustrere en artikkel om en «nazi-demonstrasjon» i Madrid med et bilde fra Motstandsbevegelsens demonstrasjon 1. mai 2018 i Ludvika.

I artikkelen beskrives det av jødiske ledere i Spania krever en utredning etter at rundt 300 «høyreekstreme» personer holdt en manifestasjon ved en gravlund hvor veteraner som kjempet på Tysklands side i andre verdenskrig ligger begravet.

Under manifestasjonen holdt en ung kvinne en tale hvor hun påstås å ha sagt: «Det er vår plikt å kjempe for Spania og Europa, som nå har blitt svekket av samme fiender som da, men som bærer mange forskjellige forkledninger: Jøden». Hun påstås også å ha ropt: «Jødene har skylden».

Ifølge artikkelen uroer The Federation of Jewish Communities i Spania seg for at høyreekstremismen og antisemittismen er på fremmarsj i landet. For å illustrere disse hendelsene bruker altså The Jerusalem Post et bilde av Den nordiske motstandsbevegelsen, som ikke deltok i den omtalte manifestasjonen, men som synes være symbolet for nasjonalsosialisme og kritikk mot jødisk makt i verden i dag.

World Jewish Congress

World Jewish Congress gir oppmerksomhet til antisemittisme i Sverige på «holocaust-dagen». Skjermbilde. Klikk for å forstørre.

Også World Jewish Congress (WJC) har de siste ukene gitt Den nordiske motstandsbevegelsen oppmerksomhet. I et innlegg påstås antisemittisk propaganda å ha blitt plassert på tre steder i Linköping, samt på Eriksbergskranen i Göteborg, med henvisning til svenske medier.

WJC har i flere artikler det siste året hetset de svenske myndighetene til tankeforfølgelse ved å kreve at Den nordiske motstandsbevegelsen forbys. I en debattartikkel nylig i Svenska Dagbladet av Maram Stern, visedirektør for World Jewish Congress, Petra Kahn Nord, Sverigerepresentant for World Jewish Congress, Aron Verständig, direktør for Judiska centralrådet i Sverige samt Yaron Nadbornik, direktør for Centralrådet för de judiska församlingarna i Finland, forsøkte disse diktere hva den uavhengige svenske parlamentariske utredningen skal komme frem til i spørsmålet om et eventuelt forbud.

De fire jødene uttrykte blant annet at de håper at utredningen om «forbud av rasistiske organisasjoner innenfor rammen for nåværende grunnlov», som skal være klar i februar 2021, skal komme frem til den «riktige beslutningen». «Viktigheten av utredningens konklusjoner kan ikke understrekes nok», står det.

Petra Kahn Nord har i en egen debattartikkel i Göteborgs-Posten tydeliggjort dette direktivet fra WJC:

World Jewish Congress anser at komiteen om forbud mot rasistiske organisasjoner bør gi et lovforslag som muliggjør at Den nordiske motstandsbevegelsen forbys samt at riksdagen og regjeringen sikrer at disse forslagene blir virkelighet. Intet annet alternativ finnes hvis vi vil sikre muligheten for svenske jøder å være aktive i trygghet.

World Jewish Congress bruker Den nordiske motstandsbevegelsen som generelt symbol for antisemittisme. Skjermbilde. Trykk for å forstørre.

Antisionisme = antisemittisme

Også WJC virker å ha begynt å bruke Den nordiske motstandsbevegelsen som generelt symbol for nasjonalsosialisme og antisemittisme. På sin internasjonale nettside har organisasjonen en fane hvor leserne oppmuntres til å underskrive petisjoner for forskjellige jødisk makt-formål. En av disse petisjonene har til hensikt å oppfordre EU til å vedta IHRAs (The International Holocaust Remembrance Alliance) definisjon av antisemittisme.

Ifølge IHRA er det antisemittisme «å ha en spesiell oppfatning om jøder», hvis denne oppfatningen er negativ. Videre stipuleres det at antisionisme og oppfordring til boikott av Israel skal klassifiseres som antisemittisme og altså kriminaliseres. Dessuten mener IHRA at internettplattformer som ikke fjerner antisemittisk innhold «skal fordømmes og i ekstreme tilfeller boikottes».

Denne petisjonen har WJC valgt å illustrere med et bilde av Den nordiske motstandsbevegelsen som demonstrerer i Sverige. Med tanke på at antisemittismen ifølge WJCs egne undersøkelser er betydelig mer utbredt i andre europeiske land er det rimelig å tolke illustrasjonen som et direkte signal til svenske myndigheter om å gå til handling.