Hjem Nasjonal kamp Motstandsbevegelsen hedret Hans-Gösta Pehrsson

Motstandsbevegelsen hedret Hans-Gösta Pehrsson

MOTSTANDSBEVEGELSEN: Mandag denne uken samlet medlemmer fra Motstandsbevegelsen seg for å hedre minnet til SS-frivillige Hans-Gösta Pehrsson.

Hans-Gösta-Pehrsson-front-640x333

Mandag den 16. mars tok et 20-tall motstandsmenn seg til gravstedet til Hans-Gösta Pehrsson i Stockholm for å hedre hans minne. Pehrsson ble født den 10. oktober 1910 og gikk bort den 16. mars 1974 i Stockholm.

Pehrsson meldte seg som frivillig i 1941 og ble plassert i Freikorps Danmark, ettersom han på den tiden var bosatt i Danmark. Han deltok i beleiringen av Leningrad, og fikk senere, takket være sin militære naturbegavelse, plass ved Waffen-SS krigsskole i Bad Tölz, Bayern. Perhsson ble en av de svensker som avanserte høyest i Waffen-SS i løpet av andre verdenskrig, og var kjent som en tapper kriger.

Da vi hadde stormet og tatt den russiske bunkerlinjen ved Trekni var det bare en håndfull uskadde soldater igjen i kompaniet. Så store var våre tap. Tre dager holdt vi linjene mot gjentatte russiske angrep. Den fjerde dagen måtte vi vike for overmakten. Pehrssons befalsbunker lå 100 meter bak oss, og da vi forsøkte å dra oss tilbake, var han på vei fremover og møtte oss. «Feige uslinger», skrek han og tok teten med sitt Sturmgewehr 44 og ledet vårt motangrep. Russerne ble helt overrasket over vårt angrep. Vi tok 100 fanger og kunne holde høyden en uke innen vi ble avløst.

Franz Bereznyak om striden ved Trekni

Etter å ha gått samlet til graven, ble en tale holdt av Peter Jusztin, gruppesjef i Stockholm, og en krans lagt ned. Talen ble avrundet med:

Motstandsbevegelsen hedrer i dag minnet av denne helt. Til tross for at hans egen nasjon ikke var involvert i krigen, lyttet Pehrsson til den ariske folkesjelens rop om oppofrelse. Han beviste gang på gang at døden er vår følgesvenn.

Se film fra aksjonen nedenfor:

https://youtu.be/OXVyQTWIKr4