Hjem Nasjonal kamp Aktivisme Motstandsbevegelsen hedret Vidkun Quisling

Motstandsbevegelsen hedret Vidkun Quisling

15

AKTIVISME Den nordiske motstandsbevegelsens Rede 3 hedret Vidkun Quisling og henrettede nasjonalsosialister i Bergen.

Aktivister fra Rede 3 hedret natt til søndag 24. oktober minnet av nasjonalsosialisten Vidkun Quisling – som ble henrettet av andre verdenskrigs vinnere denne dagen 1945 på Akershus festning –, samt andre nasjonalsosialister som ble henrettet i Bergen.

Les mer: Vidkun Quisling

Motstandsmennene reiste først til Bergenhus festning, hvor åtte nasjonalsosialister ble henrettet etter krigen. Selve plassen hvor nasjonalsosialistene ble henrettet er i dag et militært området; aktivistene hengte derfor en krans på porten, sammen med en liste med navn på de som ble henrettet. På kransen var det også festet et solkors og et hakekors.

Etter minneseremonien ble et stort antall plakater hengt opp rundt omkring på Bergenhus festning, som er en plass hvor mange mennesker pleier å gå på dagtid.

Senere stilte motstandsmennene seg opp ved en overgangsbro i utkanten av byen med et banner til ære for Vidkun Quisling.

Følg i våre helters fotspor – gå med i Den nordiske motstandsbevegelsen i dag.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
15 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Andreas
Andreas
7 måneder siden

Flott arbeid, kamerater!

Quisling var et geni og elsket sitt folk!

Geir
Geir
7 måneder siden

Har dere noen boktips om Norge og andre verdenskrig? Gjerne noe om Quisling og NS.

Tom Hauge
Tom Hauge
Svar til  Geir
7 måneder siden

Halldis Neegård Østbye har mange bra bøker. Østbye var sentral i Nasjonal Samling og var med å skrive mange av Quislngs taler. Hun var og med å forme Nasjonal samlings ideologi og politiske retning. Hun var blandt annet en av de som virkelig pushet på viktigheten av jødespørsmålet.

Jørgen
Jørgen
Svar til  Geir
7 måneder siden

Ververen og bokserien «Quisling har sagt». De er tilgjengelige på nb.no

Haraldsson
Haraldsson
7 måneder siden

Quisling er en mann verdt å hedre. Han var langt ifra noen landsviker, men forstod mer enn de fleste på sin tid.

Gjallarhorn
Gjallarhorn
7 måneder siden

Bra jobbet.

Nasjonalsosialist
Nasjonalsosialist
7 måneder siden

Bra jobbet Rede 3.

Viktor
Viktor
7 måneder siden

Takk de de som sto for denne hederen! Veldig bra tiltak.

Men hakekorset kunne de latt være å henge opp da det ikke hadde noe med Quisling og hans parti å gjøre.

Og så bør de som er ansvarlige for denne nettsiden skjerpe seg og enten få orden på disse tomlene, eller fjerne dem helt. Når jeg forsøker å gi enkelte innlegg tommelen opp, tar jeg stadig ‘poeng’ fra vedkommende i stedet for å gi et.

Richard Eide
Richard Eide
Svar til  Viktor
7 måneder siden

Om du tenker på banner aksjonen og symbolet som er brukt der så er det vel partilogoen til nasjonal samling som er brukt, altså quisling sitt parti.

Angående problematikk med tommel-opp funksjonen så ser ikke jeg noe feil men si for all del ifra om det skulle skje igjen.

Sist endret 7 måneder siden av Richard Eide
Tom Hauge
Tom Hauge
Svar til  Viktor
7 måneder siden

Å påstå at nasjonal samling ikke har noe med hakekorset å gjøre blir helt feil. Ikke bare samarbeidet de med NS Tyskland både før og under krigen men 99% av de Nordmenn som kjempet på østfronten under swastika fanen » blandt annet flere av de vi hedret med krans» var medlemmer av Nasjonal samling

Sist endret 7 måneder siden av Tom Hauge
Viktor
Viktor
Svar til  Tom Hauge
7 måneder siden

Dokumenter ett tilfelle der Nasjonal Samling benyttet hakekorset som symbol! Det vil du nok ikke klare.
Det norske frontkjemperne ønsket IKKE å sloss for Hitler og under hakekorset. De vervet seg for å kjempe mot kommunismen og å hjelpe finnene som var angrepet av sovjetkommunistene. De ble i veldig stor grad kuppet og lurt til å komme under Hitlers kommando. Dette finnes det veldig mange vitnemål om. De frontkjemperne som var medlem av NS ønsket å sloss under solkorset, dersom de ønsket noe symbol.

Roar
Roar
Svar til  Viktor
7 måneder siden

Ja du har rett i at det var mange i NS som ikke ville sloss under Hitlers fane fordi de helt enkelt ville tydeliggjøre at de sloss for Norge og NS, men det var også som Tom sier samarbeid mellom NS og tyskerne, og enkelte som vervet seg til tjeneste blant tyskere.

Tom Hauge
Tom Hauge
Svar til  Viktor
7 måneder siden

Jeg er klar over mange av dem etter krigen la veldig vekt på at de bare vervet seg for å kjempe mot kommunismen, hjelpe Finnene og at de selvsagt var helt imot Hitler, NS tyskland og at de var blitt lurt. Men kom igjen da.😀 Det er svärt lite som tyder på at dette egentlig var realiteten. Når Tyske SS folk tok avstand fra Hitler og NS tyskland etter krigen så er det ikke rart at flere av de Norske frontkjemperne pyntet på sin historie også. Og med tanke på de fryktelige reprisalier såkalte «landsforädere» fikk fra pakket som returnerte… Les mer »

Sist endret 7 måneder siden av Tom Hauge
J.H
J.H
Svar til  Tom Hauge
7 måneder siden

Det var tross alt et samarbeid, de var vennligsinnet til hverandre, brødre og søstre som kjempet for nasjonalsosialismen. Nasjonal Samling var et nasjonalsosialistisk parti og de som forstod nasjonalsosialismen forstod også at kampen var større enn bare Norge, og at de var i behov av allierte. At enkelte var mindre innsatt i verdensanskuelsen og den felles kamp og mer opptatt av norsk nasjonalisme stemmer nok. Og det at enkelte tidligere NS-medlemmer i ettertid tar avstand på noen måte skyldes nok det at ondskapen vant krigen og at de etter dette har blitt stigmatisert grunnet sitt tidligere medlemskap.

J.H
J.H
7 måneder siden

Flott plakat.