Hjem Nasjonal kamp Motstandsbevegelsen Motstandsbevegelsen på Sveriges nest høyeste fjell!

Motstandsbevegelsen på Sveriges nest høyeste fjell!

FRILUFT Den siste uken av august besteg aktivister fra Den nordiske motstandsbevegelsen Nordtoppen på Sarektjåkkå.

Foto: Motståndsrörelsen.se.

I fjor vandret kamerater fra svenske Näste 4 og Näste 6 inn i Sarek for å bestige Sarektjåkkå, Sveriges nest høyeste fjell etter Kebnekaise. En kraftig storm satt dog stopp for disse planene.

Foto: Motståndsrörelsen.se.

I år ble det derfor gjort et nytt og mer vellykket forsøk! Denne gangen var også kamerater fra Näste 1 med på vandringen, som varte i fem dager.

Foto: Motståndsrörelsen.se.

Akkurat som i fjor gikk de fra Suorvadammen i Stora Sjöfallet nasjonalpark. Andre dagen tok de seg inn i Sareks østre deler og slo leir nærmere Sarektjåkkå enn året før.

Foto: Motståndsrörelsen.se.

På den tredje dagen, tirsdag 24. august, tok aktivistene sikte mot to av Sarektjåkkås fire topper. Etter å ha vandret i dalen til fjellet Sarekvárásj, som ligger midt i dalen og har en stor sjø ved siden av seg, passerte de noen mindre fjell og gikk opp langs Sarektjåkkås nordøstre side.

Foto: Motståndsrörelsen.se.

I takt med at selskapet klatret oppover ble de først av alt møtt av vakrere utsikt, før de kom til den høyden der fjelltoppen var dekket av skyer og sikten ble dårligere. Ved 15-tiden nådde kameratene Nordtoppen som med sine 2 056 moh er den femte høyeste fjelltoppen i Sverige. Sikten var ved denne tiden begrenset til noen titall meter til alle kanter og det begynte å snø og blåse veldig kaldt.

Foto: Motståndsrörelsen.se.

Fra Nordtoppen gikk de deretter så langt det var mulig langs fjellkammen mot Stortoppen som ligger på 2 089 moh og er den tredje høyeste fjelltoppen i Sverige etter de to toppene på Kebnekaise. Det var dog et optimistisk prosjekt å ta den toppen og aktivistene ble stoppet av et parti som selv under normale omstendigheter krever klatreutrustning og dessuten var dekket av snø og is, hvilket gjorde at det ikke var mulig å komme nærmere den toppen.

Foto: Motståndsrörelsen.se.

Således fikk aktivistene nøye seg med høyden de befant seg på og vandre tilbake til baseleiren nede i dalen. Først ved 10-tiden på kvelden var de tilbake i leiren og hadde da også blitt søkkvåte av regn da de hadde kommet ned fra den høyere høyden hvor det snødde. Alle klarte dog å tørke seg og få tilbake varmen og unnet seg deretter en sovemorgen.

Foto: Motståndsrörelsen.se.

En mobiltelefons skritteller estimerte at vandringen tirsdag ble tre mil lang. På onsdag tok de det derfor litt roligere og gikk bare rundt en mil da de vandret ut av dalen og selve Sarek. Til slutt gikk aktivistene den siste dagen tilbake til Suorva og avrundet dette års vandring, trøtte og slitne, men også veldig fornøyde over å endelig ha kommet opp på en av toppene i Sarek!

Foto: Motståndsrörelsen.se.