Hjem Nasjonal kamp Motstandsbevegelsens «Forbrytere!»-plakat kan bli konfiskert

Motstandsbevegelsens «Forbrytere!»-plakat kan bli konfiskert

1

YTRINGSFRIHET Sveriges høyesterett slår fast i en dom at plakatene som Den nordiske motstandsbevegelsen bar under demonstrasjonen i Göteborg 2017 med teksten «Forbrytere!» under bilder av kjente personer, skal anses som trykte skrifter og dermed kunne konfiskeres.

Willy Silberstein (skjermbilde).

Det er jøden Willy Silberstein, journalist og medlem i Den svenske komiteen mot antisemittisme, som har drevet saken. Han har begjært at plakatene som Den nordiske motstandsbevegelsen bar under demonstrasjonen i Göteborg 2017 skal konfiskeres for brudd på trykkfrihetsordningen, som er en del av den svenske grunnloven. På en av plakatene var det navn og bilde av Silberstein selv, med teksten «Forbryter!».

Tidligere har både tingretten og lagmannsretten kommet frem til at plakatene ikke kan prøves etter trykkfrihetsordningen ettersom det ikke kan faststilles at de har blitt produsert i en trykkpresse. Men høyesterett underkjenner nå det argumentet og sender saken tilbake til tingretten.

– Dommen må ses som en seier for beskyttelsen av menneskers rett til personlig integritet. Dommen innebærer også en økt mulighet til å håndtere ærekrenkelser og uthenginger av det slag som organisasjoner som Den nordiske motstandsbevegelsen ikke sjelden driver med, sier Johan Nordqvist, en av Willy Silbersteins ombud.

Derimot har tingretten tidligere konstatert at plakatene kan anses være ærekrenkende, men da politiet ikke har klart å identifisere personene som bar plakatene har det ikke vært mulig å drive en rettsprosess.

Hvis tingretten i den kommende granskningen skulle beslutte at plakatene skal konfiskeres innebærer det at alle eksemplarer skal ødelegges og at det blir kriminelt å spre dem i fremtiden.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Arno
Arno
3 år siden

Da foreslår jeg at det trykkes opp nye plakater som er identiske bortsett fra at det istedet står «IKKE FORBRYTERE»! – Ikke utelat hermetegnene!
(Og så kommer bevegelsen politiet i forkjøpet ved selv å makulere de gamle plaktene.)