Hjem Nasjonal kamp Motstandsbevegelsen Motstandsmenn frikjent for politisk ytring

Motstandsmenn frikjent for politisk ytring

YTRINGSFRIHET Tre medlemmer av Den nordiske motstandsbevegelsen ble i lagmannsretten frikjent for politisk ytring. En grundig og riktig dom, sier forsvarer Nils Christian Nordhus.

Tommy Olsen (41), Ronny Bårdsen (34) og Jan Christopher Pedersen (37) fikk idag melding om at de alle ble frikjent i lagmannsretten for et politisk stunt datert 9. april 2018, hvorpå et svastikaflagg ble heist og bannere med svastika og påskriften «Vi er tilbake» ble hengt opp på tre ulike plasser i Kristiansand.

– Ikke ulovlige ytringer

Lagmannsretten la til grunne at ytringene og symbolene ikke var rettet direkte mot spesielle grupper, men fremstod som mer generelle, og derfor ikke straffbare.

Forsvarer Nils Christian Nordhus forteller til NRK at frifinnelsen ikke er overraskende, men grundig og riktig.

– Denne saken handler ikke om man er enig eller uenig i synspunktene deres. Det handler om mine klienter skal bli straffet for sine meninger. Og for å ha vært ærlig og kommunisert dem utad, sier Nordhus til NRK.

Frihetskamp har vært i kontakt med Tommy Olsen, sjef over den norske gren av Den nordiske motstandsbevegelsen, for en kommentar til frifinnelsen:

– Jeg må jo si at jeg personlig ble svært overrasket. Tilliten til rettsapparatet har jo ikke akkurat vært særlig stor med tanke på hvor ofte myndigheter farges av våre meningsmotstanderes hylekor, hvilket dessverre ofte har ledet til politisk trynetillegg. At det da fortsatt finnes folk som forholder seg profesjonelt i sin jobb, at vi ble frikjent, ja, det er jo svært gledelig. Nå gjenstår å se hva som skjer videre.

De tre motstandsmennene ble i tingretten dømt for «hatefulle ytringer», men anket til lagmannsretten hvor de nå altså ble frikjent.

Les også:
Motstandsmenn tiltalt i historisk hakekors-sak
Frihetskamp fulgte hakekors-saken i Kristiansand tingrett
Motstandsmenn dømt for «hatefulle ytringer»