Hjem Opinion Kommentar Motstridende meningsvinder i Ukraina – når møtes de to folkestormene?

Motstridende meningsvinder i Ukraina – når møtes de to folkestormene?

ANTISIONISME Så langt har de to blitt kritisert hver for seg: Washingtons måte å pøse penger inn i Tel Aviv på mens de neglisjerer Kiev på den ene siden – og den egne presidentens stahet og manipulerte skildringer av krigslykken på den andre.

Direktøren for Senter for internasjonale studier ved Odessa National University, Volodomyr Dubovyk, har undersøkt de anti-amrikanske følelsene i Ukraina. Foto: Wilson Center

Blant ukrainere i dag vokser misnøyen med USA over landets minkende forpliktelse til Ukrainas forsvar. Dette er konklusjonen av en artikkel publisert på mandag i Wall Street Journal (WSJ), der visekansler Volodomyr Dubovyk, operasjonsleder ved Senter for internasjonale studier ved Odessa National University, får komme til tals.

«Dem har dere råd til!»

Frihetskamp berørte i går sjalusien mot den jødiske staten som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uttrykte i et innlegg på Telegram. Forfatteren kommenterte en høyprofilert USA-ledet militæroperasjon i Israels forsvar her om dagen, og sammenlignet USAs vilje til å bidra i dette tilfellet med det samme landets nå avtagende entusiasme for å støtte Ukraina.

Den samme sammenligningen er gjort av Dybovyk i WSJ-artikkelen, og han berører lignende følelser som de som ble uttrykt av Zelenskyj i hans innlegg – men på gruppenivå i stedet for individnivå.

Ukrainerne begynner å «bli sure på USA», argumenterer han, og peker på nøkkelrollen Washington spilte i de to første årene av krigen [med Russland], retorikken de brukte på den tiden, og alle løftene de ga – og sammenligner alt dette med dagens «oppbremsing» i form av hjelpepakker som tilsynelatende permanent sitter fast i Kongressen.

I stedet for å hjelpe Ukraina med å skape «den førsteklasses typen luftforsvarsnettverk som de så sjenerøst har forsynt Israel med», har USA og Vesten, ifølge Dybovyk, nøyd seg med å hedre Kyiv med «et middelmådig lappeteppe av utstyr» som i økende grad har blitt makulert av Moskvas luftangrep.

Innsikt som disse, ifølge Dybovyk, er ikke bare hans egne private, men også generelle ideer for en befolkning hvis holdning til USA og dets usunne forhold til den jødiske staten er i en tilstand av radikale endringer.

I en fortsatt parallell utvikling blir Ukrainas jødiske president utsatt for kritikk og folkelig misnøye, mye for sine rosemalte og urealistiske beskrivelser av krigslykken fra et ukrainsk perspektiv. Spørsmålet er når denne utviklingen, som fortsatt er isolert fra hverandre, vil bli møtt, presidentens etnisitet vil bli tatt i betraktning, og hans lojalitet vil bli satt under mikroskopet.

Hans forhold til Israel er tydelig intenst emosjonelt, da han en dag sier at han ønsker å forvandle Ukraina til et nytt Israel, den neste uttrykker han sin helhjertede støtte til landets massemord på palestinere i Gaza og oppfordrer vestlige land til å gjøre det samme – og den tredje i raseri uttrykker sin misunnelse over landets evne til å melke USA for penger.