Hjem Kultur Musikk Musikkomtale: Storm – Nordavind

Musikkomtale: Storm – Nordavind

MUSIKK Tom Hauge presenterer det norske bandet Storm og albumet Nordavind.

Cd-platen Storm – Nordavind. Foto: Skjermdump video.

Storm er et norsk band som i 1995 ga ut albumet «Nordavind». På tross av at bandet bare har gitt ut ett album, samt en tidligere demo, så er Storm ansett som en av pionerne innen viking- og folkmetal.

Gruppen bestod av Gylve «Fenriz» Naggel på trommer og vokal. Bedre kjent fra et av Norges første og viktigste black metal band Darkthrone. Fenriz er også kjent for sitt solo prosjekt Isengard som er et folk-black/death metal prosjekt nærmere i stil med Storm enn Darkthrone. Også medvirkende er Sigurd «Satyr» Wongraven fra Satyricon på gitar, bass og synthesizer og Kari Rueslåtten på vokal.

Albumet Nordavind er innspilt i Waterfall Studios i november 1994 og utgitt av plateselskapet Moonfog production i februar 1995. Albumet inneholder ti låter hvor de fleste er metal-versjoner av kjente norske folketoner.

Albumet Nordavind fikk mye kritikk i media grunnet sine nasjonalromantiske og anti-kristne tekster, og er ei heller å finne på strømmetjenester som Spotify eller iTunes.

Første låt er «Mellom bakkar og berg», med orginaltekst skrevet av Ivar Aasen i diktet «Nordmannen» og melodi av Ludvig Mathias Lindeman. Storm har imidlertid gjort visse endringer som eksempelvis da Nagell roper «Hill Nordmann!» mellom tredje og fjerde vers, samt at tekst er endret i siste verset fra Aasen-orginalen

Fram på vetteren stundom han tenkte: Giv eg var i eit varmare land. Men når vårsol i bakkane blenkte, fekk han hug til si heimlege strand. 

Til:

Fram på vetteren stundom han tenkte: Giv eg var her til evig tid. Og når nordljoset skinner frå oven, blir hans stålhjerte fylt med grusomt savn.

Låten «Opp i fjellet» skapte flest kontroverser og ble kritisert for rasisme og et anti-kristent budskap. Tekst ble skrevet av Nagell og lyder som følgende: «Vi skjems av blåmenn, vi går i hi». Blåmenn er et gammelt norsk begrep for svarte afrikanere. Andre tekster lyder: «En grusom død venter hver en mann, som ikke hyller vårt fader land», og «Ja vi er Norske og stolt av det, de kristne kjøter vil jo ikke se», samt «Se den kristne kjøteren! Deng ham opp! Deng ham opp! og «Om du noen gang lukter kristenmanns blod, oppi fjellet. Ja, hent øksa og hugg dem ned!»

Tekstene og medie-hysteriet førte dessverre også til at bandet ble splittet og dermed ikke produserte mer enn albumet Nordavind, samt en demo fra tidligere.

Kari Rueslåtten, som nylig hadde startet et soloprosjekt, ble livredd for at musikkkarrieren nå var ødelagt etter «stormen» som herjet i media og valgte derfor å ta avstand ved å uttale seg i det norske musikkmagasinet «Puls» :

«Jeg forvisset meg på forhånd om at denne platen ikke skulle inneholde noen ekstreme tekster, men så har de i ettertid improvisert en ny slutt på «Oppi fjellet» i studio[.] […] Jeg reagerte kraftig da jeg hørte de hadde forandret teksten, men var dessverre ikke sterk nok til å si nei. Nå vil jeg bare at folk skal glemme det. Jeg føler meg helt knust, føler at jeg har mistet alt. Men folk må godta at jeg har gjort en feil, og se meg som det mennesket jeg er, som den artisten jeg er.»

Wongraven svarte i et intervju med Metalfanzinen «Nordic vision», samt i senere intervjuer, at Rueslåtten var med på hele prosessen. Hun skal også ha mottatt et eksemplar av platen i måneden før den offentlig ble gitt ut. Den gang var hun ifølge Wongraven veldig fornøyd med alt. Men med alle kontroversene i media spilte hun altså uskyldig og lurt.

Siste låt jeg ønsker å presentere er låten «Noregsgard». Dette er en av de egenkomponerte låtene, både musikalsk og lyrisk. Både Nagell og Wongraven står oppført som ansvarlig for låten. Hovedriffet som åpner og driver hele låten er skrevet av Gylve og er også å finne på Darkthrone albumet Panzerfaust fra 1995, med låten Quintessence.

Teksten til Noregsgard har aldri blitt gitt ut. Og de versjonene som var å finne på internett har alle manglet ord eller inneholdt feil, før forfatter og filosof Helge Kaasin gjorde en utrolig jobb med å sanke info om albumet og dekke dette på en måte som ikke er gjort tidligere. Nå har han med med litt hjelp fra Jonatan Håbu presentert det som ser ut til å være den komplette og korrekte teksten til Noregsgard.

Det må også nevnes at Wongraven, Gylve og andre fra dette musikkmiljøet senere har tatt avstand fra nasjonalismen og beskriver det som motbydelig, samt prøver å late som om den nasjonalistiske delen av 90-talls metal ikke eksisterte eller ikke var relevant for sjangeren. Men selv om de sammen med andre fra dette miljøet nå tar avstand fra sine verdier den gang, eller har fremstilt seg som misforstått i møte med media, så er det åpenbart at metal miljøet på 90-tallet var minst like nasjonalistisk og rasebevisste som de var anti-kristne. Bevis for denne påstanden kan ses i blant annet deres egne tekster og intervjuer på denne tiden og som mer enn nok tyder på at de var positive til nasjonalismen, før mediestormen dessverre tok dem.