Hjem Nyheter Norge Myndighetene får koronakritikk: «Det er ikke erklært unntakstilstand; da gjelder fremdeles norske...

Myndighetene får koronakritikk: «Det er ikke erklært unntakstilstand; da gjelder fremdeles norske lover»

KORONA Drøbaksmannen Thomas Hegge mener myndighetene bryter flere lover med kronarestriksjonene.

Skjermbilde: Amta.no
Foto: Frogn kommune

Det er til Akershus Amtstidende søndag som Drøbaksmannen Thomas Hegge står frem og kraftig kritiserer myndighetene i kommunen for koronatiltakene, som han mener bryter med grunnloven.

– Det er jo ikke erklært unntakstilstand, og da gjelder fremdeles norske lover. Ifølge tiltakene som nå foreligger mener altså myndighetene at jeg kan straffes med bøter og fengsel fordi jeg følger grunnloven, sier Hegge til Amta.

I høst utredet Jussprofessor Eirik Holmøyvik ved Universitetet i Bergen lovbruken under pandemien for Koronakommusjonen, som hemmeligstemplet utredelsen. Ifølge Holmøyvik stred nedstengingen 12. mars 2020 med grunnloven.

Da var det Helsedirektoratets byråkrater som med smittevernloven bestemte at skoler og barnehager, frisører og fysioterapeuter måtte holde stengt.

– Problemet er ikke grunnloven. Problemet er ikke regjeringen. Problemet er smittevernloven, som er helt i utakt med lovverket ellers, sa Holmøyvik til NRK i oktober, og viste til at makten smittevernloven gir byråkrater strider med grunnlovens bestemmelse om at store regjeringsbeslutninger skal behandles i statsråd.

Thomas Hegge er kritisk til hvordan grunnloven i praksis har blitt tilsidesatt, og mener at det også vil komme portforbud.

– I august nevnte jeg for flere at det ville komme portforbud, dette tror jeg fortsatt på. Myndighetene kommer til å slippe opp noen ganger, for så og lukke igjen. Jeg synes det er uansvarlig av Raanaas og andre myndighetspersoner å skremme oss med hvor farlig dette viruset er. Jeg også kjenner folk som har vært veldig syke av korona, men som ikke mener at samfunnet skal stenge ned av den grunn, sier Hegge til Amta.

Hegge har sendt ordfører i Frogn kommune Hans Kristian Raanaas henvendelser etter at koronapåbudene kom, som ikke har blitt besvart.

Til Amta svarer Raanaas at grunnloven ikke brytes da det ikke har kommet noen annen tolkning av smittevernloven i forhold til grunnloven.

Påbudene ligger ifølge Raanass til grunn i smittevernloven, og henviser til et «samlet fagmiljø i FHI» når kommunen tar beslutninger om tiltak.