Hjem Nyheter Norge Myndighetene «tviholder» på innvandrere med opphold

Myndighetene «tviholder» på innvandrere med opphold

MASSEINNVANDRING: Myndighetene promoterer den ikke, men det finnes en støtteordning for asylsøkere og flyktninger med opphold som vil reise tilbake.

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto.

Det finnes en lite kjent og lite brukt støtteordning til asylsøkere og flyktninger som har fått opphold i Norge, og som ønsker å flytte tilbake til hjemlandet sitt. Ordningen innebærer at personer som flytter, tilbys 15 000 kroner og hjelp med reisen.

Bare 20–40 personer i året har benyttet ordningen siden 2008, viser en ny rapport fra Institutt for samfunnsforskning. Personer fra Utlendingsdirektoratet og Justisdepartementet karakteriserer ordningen for «sovende».

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto.

Danmark har en lignende ordning. For noen år siden økte danskene imidlertid støttebeløpet til 130 000 kroner, og det doblet tilbakevendingen fra landet.

Det fremgår av rapporten at de lave ytelsene, som ikke har vært endret siden 1996, og mangel på informasjon kan ses i sammenheng med at den norske ordningen ikke blir brukt. For personer som ikke finner seg til rette i Norge, og som ønsker å vende tilbake til hjemlandet sitt, er det naturligvis uheldig at ordningen er så lite kjent.

Jan-Paul Brekke, forsker ved Institutt for samfunnsforskning, sier:

– På 1990-tallet snakket man om å legge til rette for at flyktninger med opphold kunne flytte tilbake til hjemlandet når det ble mulig. Den tanken ser nå ut til å være begravet.

Kilde:
Støtteordning for tilbakevending til hjemlandet lite kjent og lite brukt