Hjem Nyheter Myteomspunnet militærbase fra vikingtiden funnet i Tyskland

Myteomspunnet militærbase fra vikingtiden funnet i Tyskland

HISTORIE: Et gjemt maktsenter for de første danske vikingkongene kan ha blitt funnet i nord i Tyskland, der arkeologer har funnet 200 hus og mengder av våpen. Man tror at man har oppdaget restene av den gamle vikingbyen Sliasthorp, som ble satt opp for å forsvare Danmark og Norden.

situationsbillede_fra_udgravning_billede_2_2-460x613_ny

Utgravninger gjøres nå i nærheten av Schleifjorden, ved grensen til Danmark nord i Tyskland, der danske arkeologer tror at man har funnet rester av den myteomspunnede vikingbyen. I følge skriftlige kilder fra 800-tallet fungerte byen som et senter for datidens elite og som et militærstrategisk senter. Man har dog ikke funnet bevis for at byen faktisk eksisterte. Ikke før nå.

«Det her er enormt stort. Hvor enn vi graver finner vi hus. De hus som har blitt gravet ut er proppfulle av funn: perler, smykker, glasskår, økser, nøkler og pilspisser», sier assisterende professor i forhistorisk arkeologi ved Århus universitet, Anders Dobat, som var den som oppdaget byen. Andre funn har vært sølvmynter, rideutrustning og fotangler som fungerte som feller for angripere. Alt i alt så dreier det seg hittil om ca. 500 metallgjenstander.

Noen av funnene.
Noen av funnene.

En torshammer fra Sliasthorp.
En torshammer fra Sliasthorp.

Et trettitalls bygninger har blitt oppdaget, men bilder tatt ifra fly antyder at det kan dreie seg om 200. En av de er et langhus som er 30 meter langt og ni meter bredt. Man tror at innbyggerantallet i byen varierte avhengig av blant annet behov og årstid. I blant kunne det være 100 personer boende, og i andre tilfeller over 1000, tror man.

«Vi er ikke enda helt klar over stedets betydning, men våre utgravninger gir oss allerede nå et helt nytt syn på blant annet den militære organiseringen i vikingtiden og karakteren på en av de første byene i Skandinavia», sier Anders Dobat.

Arkeologen Anders Dobat
Arkeologen Anders Dobat

De første skriftlige kildene om Sliasthorp finnes i Karl den stores annaler. Annalene fra år 804 forteller at den danske vikingkongen Godfred bestemte seg for å gjøre byen til et militært senter ved den dansk-tyske grensen og at byen fikk stor betydning.

Sliasthorp anses også å ha ligget klokt til. Festningene ved Danevirke lå kun noen hundre meter sør og forsterkninger til Danevirke kunne derfor komme fra Sliasthorp. Byens mange grophus innlosjerte Godfreds krigere, som kunne forsvare Jylland i tilfelle det ble angrepet. Med sin plassering ved fjorden kunne vikingskipene transportere mat, våpen og mannskap til og fra Sliasthorp.

Flyfoto over Sliasthorp.
Flyfoto over Sliasthorp.

I Sliasthorp bodde datidens elite og militæret. Byen var mindre enn den nærliggende Hedeby, som huset folket, og som ble styrt fra Sliasthorp. Samme modell finnes i Sverige på Birka. Der lå den store byen på en øy, mens den ble regjert fra en kongsgård som lå på en nærliggende øy.

Kong Godfred var smart ved å ruste opp Sliasthorp og gjøre det til et militærstrategisk senter. Arkeologer anser nemlig å kunne verifisere de skriftlige kildene som sier at Sliasthorp ble angrepet. Det langhuset som man har funnet, brant, i følge arkeologene, ned og i restene av pålene til huset har de funnet pilspisser. På denne tiden tror man Godfred var død, men det er ihvertfall til hans fortjeneste at det skulle drøye innen de kristne, som da hadde tatt over store deler av Tyskland, ikke klarte å ta over Norden ved dette tidspunkt.