Hjem Nyheter Norge Naboer til Hvalsmoen transittmottak: Vi lever i frykt

Naboer til Hvalsmoen transittmottak: Vi lever i frykt

HØNEFOSS: Naboene til det som kan bli landets største mottak, forteller om et liv i utrygghet. I sommer kan de forvente 250 ekstra beboere ved mottaket, et antall som sprenger kommunens kapasitet.

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto.

Naboer ved Hvalsmoen transittmottak er utrygge. I Ringerikets Blad den 7. juni beskriver de hvordan det er å leve i området, og hvordan tilstanden har forverret seg. De forteller også at de ikke har blitt informert om at staten presser kommunen til å ta inn 250 personer ekstra på mottaket i sommer.

Kristina Karlsen er en av de nærmeste naboene til mottaket. Hun lar ikke ungene sine gå ut alene eller sammen med andre barn. Selv er hun en av få nabodamer som tør å gå tur alene i området – fordi hun har hund med seg. Hun forteller at sønnen fikk svaret «shut up» da han hilste «hello» til en av asylsøkerne.

Hvalsmoen transittmottak.
Hvalsmoen transittmottak.

En annen nabo, Arne Lehne, forteller at datteren på 14 år går med pepperspray. Lehne synes situasjonen har forverret seg siden oppstarten av mottaket. Særlig ille er det om sommeren. Det er nettopp nå i sommer, midt under ferieavviklingen, mottaket venter å få en ekstrabelastning på 250 personer. På grunn av overbelastningen mener Kristelig folkeparti-politiker Per Askilsrud at det er uansvarlig å ta imot så mange personer.

Familien til Kristina Karlsen synes i likhet med Lehne at forholdene har forverret seg. Karlsen viser til at det er et hull i gjerdet rundt mottaket som gjør veien til nabolaget og jernbanevogner kort, hvor asylsøkerne gjerne samles i grupper om kveldene. Da Ringerikets Blad intervjuet henne, ville hun ikke la seg avbilde av frykt for å bli gjenkjent av beboere på transittmottaket.

Hvalsmoen transittmottak hadde opprinnelig plass til 180 asylsøkere, men ble i 2010 oppgradert til å takle «maksimal kapasitet på 400 asylsøkere».

Relatert artikkel:
– UDI gjør som de vil og trer problemer ned over kommunene

Kilde:
Naboer av mottaket føler seg utrygge