Hjem Nyheter Norge Narkotikamisbruk i Forsvaret gjenspeiler den norske samfunnsutviklingen

Narkotikamisbruk i Forsvaret gjenspeiler den norske samfunnsutviklingen

NORGE Gardister har blitt dimittert etter narkotikamisbruk. Forsvarssjefen ber nå om en vurdering av reaksjonen.

Hans Majestet Kongens Garde i Oslo. Foto: Pudelek (Marcin Szala) (CC BY-SA 4.0) / Wikimedia Commons.

Tidligere i uken kom det frem at så mange som 30 gardister ble kastet ut av forsvaret for å ha brukt narkotiske stoffer under permisjon. Det var snakk om marihuana og kokain, men også syntetisk fremstilte midler som ecstasy, ifølge gardesjefens uttalelser til NRK.

Gardesjefen bagatelliserte saken med at det avdekkete rusmisbruket blant gardistene bunner i at «det dreier seg om flotte kvinner og menn som har gjort en feil».

Derimot poengterte han videre med at bruk av narkotiske rusmidler blant folk i Forsvaret gjenspeiler den norske samfunnsutviklingen:

Likevel skal vi ikke være naiv her. Vi ser også samfunnsutviklingen. Vi må være kloke på lik linje med resten av Forsvaret i måten vi møter denne samfunnsutviklingen med forebygging, men også kontroller og testing.

Gardesjefen til NRK

Avgjørelsen om å dimittere de gjeldende gardistene foretok gardesjefen da det er nulltoleranse for bruk av narkotika, både i og utenfor tjenesten.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier til NRK at gardesjefen har gjort det veldig klart overfor alle gardister at det er nulltoleranse for narkotikabruk mens man tjenestegjør i forsvaret.

Hvordan Kristoffersen ser på bruk av narkotiske stoffer utenom tjenesten, forteller han at «vi har nettopp hatt en runde på nettopp det å beskytte vernepliktige inn til førstegangstjeneste hvis de er på velferdstur eller andre ting. Hvis de skader seg da, skal de være beskyttet på lik linje som i tjeneste».

Han poengterer videre med at «du alltid er i tjeneste da du er førstegangstjeneste» og selv når de er i permisjon gjelder det for de å forholde seg til reglene som Forsvaret har.

Forsvarssjefen har bedt om å få en nærmere vurdering av hendelsen og reaksjonen.