Hjem Nyheter Nasjonalismen stormer frem i Europa

Nasjonalismen stormer frem i Europa

EUROPA Trolig valgseier til innvandringskritiske Frihetspartiet i Østerrike, og Gyllent daggrys søsterparti inn i det kypriotiske parlamentet.

cyprus
ELAM demonstrerer på Kypros.

Søndag var en historisk dag for nasjonalismen i Europa. I Østerrike tyder alt på at Frihetspartiet har vunnet presidentvalget, og på Kypros har Gyllent daggrys søsterparti ELAM kommet inn i parlamentet.

Kypros

Etter søndagens valg på Kypros ble det klart at det nasjonalistiske partiet ELAM ble innvalgt i parlamentet. ELAM er offisielt sett på som Gyllent daggrys søsterparti, men er rent praktisk samme parti som Gyllent daggry.

Før ELAM formelt ble grunnlagt i 2008, hadde Gyllent daggry vært aktive på Kypros siden tidlig på 2000-tallet og omtalte seg selv som Gyllent daggrys avdeling på Kypros. Ettersom det var teknisk umulig å stille til valg med navnet Gyllent daggrys, ble navnet endret og formelt registrert som parti i 2011.

I 2011 fikk ELAM 4 354 stemmer, noe som tilsvarer 1,08 prosent av de stemmeberettigede. I søndagens valg økte partiet til 13 041 stemmer, eller 3,71 prosent av stemmene, noe som innebærer to mandater i det kypriotiske parlamentet.

96252447_Norbert_Hofer-large_trans++eo_i_u9APj8RuoebjoAHt0k9u7HhRJvuo-ZLenGRumA
Frihetspartiets presidentkandidat Norbert Hofer.

Trolig valgseier for nasjonalistiske Frihetspartiet

Også i Østerrike har man søndag avholdt valg. Dette gjennom den andre og siste omgangen av presidentvalget, hvor det stod mellom Norbert Hofer fra det høyrepopulistiske og innvandringskritiske Frihetspartiet (FPÖ) og miljøpartiets Alexander Van der Bellen.

Stemmeopptellingen hittil viser seier til Hofer og Frihetspartiet med 51,9 prosent av stemmene, men da de siste stemmene som har blitt sendt via posten ikke har blitt telt opp, anses ikke sluttresultatet være definitivt. Frihetskamp kommer tilbake informasjon når det endelige resultatet er klart.

Kilder:
Cypriot legislative election, 2016
ELAM (Cyprus)
Austria’s presidential race: Far-right Hofer wins with 51.9%, intrigue with postal ballots uncounted