Hjem Nyheter Nasjonalisten Andreas Carlsson pågrepet i Ukraina

Nasjonalisten Andreas Carlsson pågrepet i Ukraina

0

 UKRAINA / SVERIGE  Nasjonalisten Andreas Carlsson har vært internasjonalt etterlyst for «mordforsøket» på venstreekstremisten Showan Shattak siden mars 2014. Nylig ble han pågrepet i Ukraina.

carlsson

Bakgrunnen for pågripelsen var en konfrontasjon som oppstod i mars 2014 mellom en gruppe nasjonalister og en gruppe venstreekstremister i Malmö i Sverige.

Den nå pågrepne Andreas Carlsson har tidligere uttalt seg om hendelsesforløpet. Ifølge Carlsson var han og en gruppe venner ute på byen i Malmö for å titte på kampsport på en lokal pub den aktuelle kvelden. På vei hjem ble de angrepet av en gruppe venstreekstremister, som hadde gjenkjent visse av nasjonalistene. Blant annet Carlsson var aktiv i det nå nedlagte Svenskarnas parti.

Nasjonalistene forsvarte seg mot en i antall overlegen motstander, og i bråket som fulgte ble den voldelige venstreekstremisten Showan Shattak knivstukket og alvorlig skadet. To av de involverte nasjonalistene ble pågrepet, og Andreas Carlsson etterlyst siktet for mordforsøk.

Shattak ble av PK-media fremstilt som en uskyldig antirasistisk «martyr». Virkeligheten er dog en annen. Shattak har tatt til orde for voldsbruk mot meningsmotstandere og var medlem av den voldelige organisasjonen Revolutionära fronten – som aktivt har terrorisert og forsøkt å mishandle nasjonalister, samt sabotert for nasjonalistiske samlinger.

showan

Ettersom politiet ikke klarte å få tak i Carlsson ble han senere internasjonalt etterlyst. Carlsson har flere ganger ertet politiet gjennom ulike innlegg på sin Facebook-side. Etter selve hendelsen i mars 2014 skrev han på sin Facebook-side:

Innsatspolitiet stormet i dag min bolig med våpnene fremme fikk jeg høre. Men da jeg forutså dette så er jeg på reisende fot akkurat nå. Politiet handler ikke ut i fra bevis og vitnebeskrivelser. De handler på grunn av press fra media og politikere.

Ukrainsk politi har nå pågrepet Carlsson og det skal pågå forhandlinger omkring den internasjonale etterlysningen. På det svenske utenriksdepartementet kjenner de til hendelsen.

– Vi kjenner til at en svensk statsborger i 30-årsalderen har blitt pågrepet i Ukraina, forteller Gabriel Wernstedt, pressetalsmann ved utenriksdepartementet.

Kilder:
Misstänkt för mordförsök på Showan gripen
Efterlyst svensk nazist gripen i Ukraina

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg