Hjem Nyheter Norden Nasjonalister marsjerte på Finlands uavhengighetsdag

Nasjonalister marsjerte på Finlands uavhengighetsdag

HELSINKI Tradisjonen tro samlet finske nasjonalister seg til en demonstrasjon på Finlands uavhengighetsdag. Samtidig forsøkte venstreekstremister å stoppe det påfølgende fakkeltoget til ære for Finlands helter.

Nationalister i Finland marsjerer på uavhengighetsdagen.
Foto: Leserbilde/Nordfront.

Tradisjonelt arrangerer radikale nasjonalister i Finland en demonstrasjon på Finlands uavhengighetsdag. Tidligere år ble demonstrasjonen arrangert av Den nordiske motstandsbevegelsen, men etter at organisasjonen ble forbudt i Finland, har arrangørskapet variert.

I år har de nasjonale finnene kommet sammen under navnet Suomi Herää. Rundt 300 personer har deltatt i den nasjonale demonstrasjonen, som startet klokken 16.00 fra Jernbanetorget. Siden har det blitt holdt taler ved Riksdagsbygningen, blant annet av Werner Toivonen fra Sinimusta Like og Petri Nordman, som tidligere var aktivist i Den nordiske motstandsbevegelsen.

Finske nasjonalister ved parlamentsbygningen i Helsingfors.
Foto: Leserbilde/Nordfront.
En enslig venstreekstremist ved parlamentsbygningen ser ut til å ha oversett det faktum at hans samling var på Töölö-plassen.
Foto: Leserbilde/Nordfront.

Søppelrødinger ville stoppe hyllesten av Finlands helter

Klokken 18.30 skulle det patriotiske 612-fakkeltoget, som også tradisjonelt holdes i Helsinki på uavhengighetsdagen, reise fra Töölö-plassen og mot graven til finske nasjonalhelter og martyrer.

I år hadde imidlertid en gruppe venstreekstremister som kaller seg «Helsinki mot nazismen» kunngjort at de hadde til hensikt å stoppe fakkeltoget allerede på Töölö-plassen. Ifølge opplysninger Nordfront mottok var hele plassen inntil nylig omringet av venstreekstremister, til tross for at politiet hadde forbudt samlingen.

Politiet fjernet imidlertid den antifinske folkemengden fra plassen, der folk hadde begynt å samle seg til fakkeltoget.

Spesialbuss chartret for å fjerne venstreekstremister.
Foto: Leserbilde/Nordfront.

Da venstreekstremistene hadde forlatt stedet i bussene sine, kunne fakkeltoget til slutt gå fra Töölö mot heltenes gravsted. Man hedret Finlands helter, inkludert mange som døde i kamper mot Sovjetunionen under vinterkrigen og fortsettelseskrigen.

Som vanlig tiltrakk 612-fakkeltoget seg mange finner.
Foto: Leserbilde/Nordfront.
Heltenes kirkegård. Foto: Leserbilde/Nordfront.
Foto: Nordfront.
Nasjonalister hedret Bobi Siven, som tok sitt eget liv i protest mot salget av deler av Karelen til bolsjevikene i Finland i forbindelse med Tartu-traktaten i 1920.
Foto: Leserbilde/Nordfront.