Hjem Nyheter Nasjonalistpartiet i Slovakias nye regjering

Nasjonalistpartiet i Slovakias nye regjering

SLOVAKIA Slovakias president Zuzana Caputová har utnevnt Robert Fico som landets nye statsminister. Hans venstreorienterte parti, Smer, vil regjere med det nasjonalistiske Slovakiske nasjonalistpartiet.

Den slovakiske politikeren Robert Fico får støtte fra nasjonalistpartiet til å danne regjering.
Foto: Europeiska rådet/flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Etter valget i Slovakia var det klart at det tradisjonelle venstrepartiet Smer ville bli det største partiet, og at Smers partileder og tidligere statsminister Robert Fico ville kunne danne en ny regjering. Smer har sine røtter i kommunistpartiet, som styrte det tidligere Tsjekkoslovakia, men har utviklet seg til et populistisk og konservativt venstreparti som blant annet motsetter seg masseinnvandring og kulturmarxisme.

Partiet gikk til urnene på en plattform for fullstendig å stoppe våpenleveranser til Ukraina og avslutte alle sanksjoner mot Russland. Velgerne ble lovet at Slovakia ville føre en utenrikspolitikk helt uavhengig av Washington og Brussel. Valgsaken var så viktig at så snart valgresultatet var klart, var Slovakias president Zuzana Čaputová forberedt på en stans i militærhjelpen til Kiev.

melder Reuters at Robert Fico formelt har fått i oppdrag å danne regjering av presidenten. Smer vil danne en koalisjon med Hlas-partiet – som tidligere brøt med Smer – men også med det nasjonalistiske Slovakiske nasjonalistpartiet.

Partiet har blitt anklaget for «nyfascisme» og «antisemittisme» og har ført kampanje for å «rehabilitere» synspunktene til Det slovakiske folkepartiet og dets leder fader Jozef Tiso, som ledet Slovakia etter at landet ble hjulpet av Det tredje riket til å sikre sin uavhengighet fra Tsjekkoslovakia i 1939.

Nasjonale slovakene roper vanligvis slagordene «Lenge leve lederen» og «Ære til Tiso». På bildet kan man se Tiso håndhilse på Adolf Hitler.

I tillegg til å være statsoverhode i Slovakia frem til 1945, var Jozef Tiso også en katolsk prest og opprettholdt et godt personlig forhold til Adolf Hitler helt til Det tredje rikets fall. Den dag i dag regnes han som et av de fremste forbildene blant nasjonale i Slovakia.

– På vegne av den slovakiske regjeringen vil jeg love at det blir et konstruktivt styre. Dere vil høre en uavhengig slovakisk stemme fra den slovakiske regjeringen, fra slovakiske ministre, sa Fico da regjeringen ble presentert.

Fico har også lovet å stramme inn på innvandringen, homolobbyen og bekjempe de undergravende aktivitetene til internasjonale lobbyorganisasjoner, finansiert av jøden George Soros. Han har tidligere rost hvordan Viktor Orban styrer Ungarn, og mange forventer at Fico og Orban vil danne en allianse i EU og NATO, mot organisasjonenes globalistiske krefter.