Hjem Historie Dagens historiske National Socialist Movement holder et stort antijødisk møte på Trafalgar Square

National Socialist Movement holder et stort antijødisk møte på Trafalgar Square

HISTORIE Den 1. juli 1962 arrangerte National Socialist Movement et møte på Trafalgar Square i London sentrum under parolen «Free Britain from Jewish Control». Møtet, som endte i opptøyer, samlet 5 000 tilhørere.

640px-nsm3

Den 20. april 1962 grunnla Colin Jordan og John Tyndall (senere grunnlegger og leder av det nåværende British National Party (BNP)) The National Socialist Movement (NSM). Jordan og Tyndall hadde forlatt det opprinnelige British National Party, som var en sammenslåing av Colin Jordans White Defence League og John Beans National Labour Party. John Bean, som ledet BNP, mente at Colin Jordan og John Tyndall var for åpne med det nasjonalsosialistiske budskapet og hadde utmanøvrert dem.

Annonse for møtet.
Annonse for møtet.

NSMs første møte gikk under parolen «Free Britain from Jewish Control» og var en stor suksess. NSMs medlemmer utgjorde noen hundre personer, men møtet hadde samlet 5 000 tilhørere. Avisen The Guardian skrev at antallet var 3 000 og at møtet inneholdt «kanskje de mest avskyelige talene på Trafalgar Square siden 1930-tallet». Det som The Guardian i sin artikkel beskrev som avskyelig var blant annet at John Tyndall i sin tale informerte om den jødiske innflytelsen i forskjellige deler av det britiske samfunnet.

150 jødiske og kommunistiske aktivister fra blant annet Communist Party of Great Britain hadde kommet til møtet med det eksplisitte formålet å knuse det. Et første forsøk ble gjort ved å kaste objekter mot talerne, med det viste seg resultatløst og møtet fortsatte. The Guardian skrev:

Da Colin Jordan [bevegelsens leder] begynte å tale hadde mesteparten av heklerne skreket fra seg og brukt sine siste mynter, tomtater, egg og epler som de hadde kastet mot de to første talerne, Denis Pirie og John Tyndall.

640px-nsm1

Da Jordan ropte ut til tilhørerne at «Hitler hadde rett» ble jødene og kommunistene gale og opptøyer brøt ut. Politiet anholdt 20 personer og flere ble skadet. På dette tidspunktet avbrøt politiet Jordans tale og avsluttet møtet.

Colin Jordan taler.
Colin Jordan taler.

I et intervju forteller Colin Jordan om møtet:

Politiet beregnet publikum til 5 000. En stor plakat på plattformen proklamerte: «Befri Storbritannia fra jødisk kontroll». En stor mengde jøder og kommunister hadde plassert seg lengst frem allerede før møtet startet, og da det startet kastet de prosjektiler og forsøkte å bryte gjennom politibarrieren. Resultatet ble massiv publisitet i Storbritannia og internasjonalt. Hver eneste London-avis hadde det som hovednyhet. Det var uten tvil det største og mest profilerte antijødiske møtet i britisk historie. To av talerne, John Tyndall og meg selv, ble senere tiltalt for våre taler.

Jordan og Tyndall ble den 21. august dømt til 2 og 1,5 måneders fengsel for å ha sagt sannheten på Trafalgar Square. Da rasismeparagrafen ikke eksisterte på denne tiden ble de to nasjonalsosialistene dømt for å ha forårsaket brudd på freden («breach of the peace»). Jordan ble dømt for uttalelser som var pro-Hitler:

Flere og flere mennesker åpner sine øyne hver eneste dag og innser at Hitler hadde rett. De begynner å se at våre virkelige fiender, de mennesker vi burde bekjempe, ikke var Hitler og nasjonalsosialistene i Tyskland, men verdensjødedommen og deres allierte i dette land.

Tyndall beskrev jødene som «Europas leiemordere» og ble dømt for følgende uttalelse:

I vårt demokratiske samfunn er jøden som en giftig mark som livnærer seg på en kropp i en tilstand av forråtnelse.

I tillegg til dommene mot møtet på Trafalgar Square ble tiden like etter begivenhetsrik på andre måter. Samme måned, i august, møttes flere ledende nasjonalsosialister, blant annet den amerikanske nasjonalsosialisten George Lincoln Rockwell og Savitri Devi, i Cotswold på en internasjonal konferanse hvor de stiftet World Union of National Socialists (WUNS), hvis første leder ble Colin Jordan. Til tross for jødisk press om innreiseforbud hadde de klart å smugle inn Rockwell i landet. I august ble Jordan avskjediget fra styret på skolen i Coventry hvor han underviste og samme måned gjennomførte politiet en razzia mot NSMs hovedkvarter. Den 16. august ble Jordan og Tyndall arrestert, anklaget for paramilitær virksomhet. De ble dømt til 9 og 6 måneders fengsel.

Intervju med Colin Jordan angående Trafalgar Square med mer nedenfor:

Intervjuet kan også leses her.