Hjem Nyheter Globalt NATO nekter å gi Russland garantier for et atomvåpenfritt Norden

NATO nekter å gi Russland garantier for et atomvåpenfritt Norden

INTERNASJONALT NATO har ikke til hensikt å gi noen garantier for at de ikke vil utplassere atomvåpen i Sverige eller Finland. Denne meldingen ble på tirsdag gitt av NATOs assisterende generalsekretær Camille Grand.

Foto: Pixabay (public domain).

Siden det ble klart at Sverige og Finland søker NATO-medlemskap har Russland uttalt at den anti-russiske krigsalliansens ytterligere ekspansjon mot deres grenser utgjør en alvorlig trussel mot sikkerheten i den arktiske og baltiske regionen.

Russland har også bedt om garantier fra NATO om at de ikke har til hensikt å plassere atomvåpen i de nye potensielle medlemslandene.

Men NATO har imidlertid ikke tenkt å gi en slik garanti, melder RT.

– Hvert land [i NATO] står fritt i spørsmålet om atomvåpen, når det kommer til spørsmålet om de skal utplassere slike våpen eller ikke. Vi har ikke til hensikt å diskutere innføring av noen grunnleggende restriksjoner på alliansens eventuelle handlinger, sier NATOs assisterende generalsekretær Camille Grand på sveitsisk TV.

Sverige har imidlertid erklært at de selv under forhandlinger om mulig medlemskap vil be om å bli fritatt fra å huse atomvåpen på deres territorium. De nordiske medlemslandene Norge og Danmark har allerede en tilsvarende avtale.

Akkurat nå ser imidlertid et svensk NATO-medlemskap ut til å være langt unna, ettersom den svenske regjeringen anvendte sine kontakter med kurdiske ekstremister for å redde justisminister Morgan Johansson (S) fra et mistillitsvotum. Dette samtidig som Tyrkia har krevd at Sverige tar avstand fra kurderne dersom de skal slippe landet inn i krigsalliansen.