Hjem Nyheter NATO skal kjøpe artilleriammunisjon til Ukraina

NATO skal kjøpe artilleriammunisjon til Ukraina

UKRAINAKONFLIKTEN I dag signerte krigsalliansen NATO milliardkontrakter med franske og tyske våpenprodusenter. Kontraktene innebærer en ordre på 220 000 artillerigranater.

155 mm artilleriammunisjon er standard i NATO og dermed også nå i Ukrainas væpnede styrker. Foto: U.S. NAVY (CC0)

Mangelen på artilleriammunisjon har vært et flerårig problem for Ukraina siden den russiske invasjonen av landet. Samtidig har USAs budsjett for krigen i Ukraina gått tomt, og president Joe Biden har ennå ikke klart å få Kongressen til å godkjenne en ny milliardpakke.

I dag kunngjorde krigsalliansen NATO at de har sikret seg to viktige kontrakter for Ukraina. Det dreier seg om produksjon av 155 mm artillerigranater som skal produseres av den franske våpenprodusenten Nexter og den tyske Junghals.

Kontrakten, som har en verdi tilsvarende 12,5 milliarder kroner, innebærer at 220 000 artillerigranater skal produseres og sendes til Ukraina.

– Dette er viktig for å forsvare vårt eget territorium, for å bygge opp våre egne ammunisjonslagre, men også for å støtte Ukraina, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg.

– Krigen i Ukraina er blitt en kamp om ammunisjon. Vi kan ikke tillate [Russlands] president [Vladimir] Putin å vinne i Ukraina. Det vil være en tragedie for ukrainerne og farlig for oss alle, fortsatte han.

Trenger egentlig 17 millioner artillerigranater

Men 220 000 artillerigranater vil ikke vare særlig lenge. Ifølge offisielle tall fra EU bruker Ukraina mellom 4 000 og 7 000 artillerigranater hver dag, mens Russland bruker over 20 000. Men ifølge ukrainske Kyiv Independent bruker Ukraina opptil 20 000 artillerigranater daglig og Russland 60 000, noe som vil bety at NATOs ordre vil gå tom etter bare 11 dager.

I tillegg kunngjorde Ukrainas generalstab i desember at de trenger 17 millioner artillerigranater for å oppnå president Volodymyr Zelenskyjs mål om å frigjøre alle deler av landet som er okkupert av Russland.

I oktober avslørte admiral Rob Bauer, leder av NATOs militærkomité, at kostnaden for artilleriammunisjon i dag er 8 000 euro per granat, noe som betyr at NATO har fått en kvantumsrabatt.

Den amerikanske våpenindustrien produserer for tiden 28 000 artillerigranater i måneden, og målet er at produksjonen skal være 100 000 per måned innen 2025. Med den produksjonstakten vil det fortsatt ta nesten 15 år å samle den mengden ammunisjon som Kyiv sier Ukraina trenger for å vinne mot Russland.