Hjem Nyheter Europa «Nazi»-anklaget politiker med fremgang i delstatsvalg i Tyskland

«Nazi»-anklaget politiker med fremgang i delstatsvalg i Tyskland

6

TYSKLAND En representant for den noe mer radikale AfD-grenen har gått sterkt fremover i delstaten Thüringen.

Björn Höcke fra AfD. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch
Björn Höcke fra AfD. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch

Det innvandringskritiske Alternativ for Tyskland (AfD) fikk drøyt 23 prosent av stemmene i delstatsvalget i Thüringen, hvilket er mer enn en dobling av resultatet fra 2014 da partiet fikk 10,6 prosent. Flest stemmer – 31 prosent – fikk dog venstrepartiet Die Linke.

Kristendemokratiske CDU og sosialdemokratiske SPD fikk til sammen bare rundt 30 prosent av stemmene – tall som for bare 20 år siden lå på rundt 70 prosent.

Det mer uttalte nasjonalistiske NPD gikk tilbake fra 3,6 til 0,5 prosent.

AfD i Thüringen ledes av Björn Höcke, som i valgkampen ble kalt «nazist» av CDU-toppen Mike Mohring. Höcke kritiserte blant annet «holocaust»-monumentet i Berlin sentrum for to år siden og kalte det et «monument av skam». Han mislikte også at tyskere i dag har mentaliteten til et «fullstendig beseiret folk».

Björn Höcke skal også være grunnen til at Tysklands sikkerhetstjeneste BFV satt deler av AfD under overvåkning på grunn av koblinger til ekstremisme. Han regnes for å være en drivende kraft i å radikalisere partiet samt at han bryter mot Tysklands konstitusjonelle plikt å «beskytte menneskers likeverd og det liberale demokratiets prinsipper».

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
6 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
2 år siden

Kanskje biter ikke nazistemplet så sterkt lenger? Kanskje har det blitt brukt til overmål, og folk har gått lei? Over 70 år har gått og tyskerne begynner muligens å våkne opp fra årtier med hjernevask og indoktrinering, sikkert også hjulpet av mama Merkels import av horder av lav-IQ unge menn, som voldtar, mishandler og dreper især jenter og kvinner i landet. Knapt noe ville glede mere enn en tysk nasjonal oppvåkning, men det er vel å forvente for mye.

tony
tony
2 år siden

sieg heil! for håpe tyskland kommer
tilbake slik det en dag var.

Håkon
Håkon
2 år siden

Die fahne hoch!

Espen
Espen
2 år siden

Så det vil si han er en bra mann?
Skeptisk til AfD, virker litt kuppet av sionister. Men sikkert noen bra personer der også

JudasGarSviker
JudasGarSviker
2 år siden

Dette må da være gode nyheter. Ikke at jeg tror AFD er løsningen, men det går i riktig retning.

Richard
2 år siden

Man må få til et klart flertall parlamentarisk sett innen fedrelandet kan gjenerobres. I enkelte distrikter og land så begynner det heldigvis å nærme seg ?