Hjem Nyheter Europa «Nazi»-anklaget politiker med fremgang i delstatsvalg i Tyskland

«Nazi»-anklaget politiker med fremgang i delstatsvalg i Tyskland

0

TYSKLAND En representant for den noe mer radikale AfD-grenen har gått sterkt fremover i delstaten Thüringen.

Björn Höcke fra AfD. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch
Björn Höcke fra AfD. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch

Det innvandringskritiske Alternativ for Tyskland (AfD) fikk drøyt 23 prosent av stemmene i delstatsvalget i Thüringen, hvilket er mer enn en dobling av resultatet fra 2014 da partiet fikk 10,6 prosent. Flest stemmer – 31 prosent – fikk dog venstrepartiet Die Linke.

Kristendemokratiske CDU og sosialdemokratiske SPD fikk til sammen bare rundt 30 prosent av stemmene – tall som for bare 20 år siden lå på rundt 70 prosent.

Det mer uttalte nasjonalistiske NPD gikk tilbake fra 3,6 til 0,5 prosent.

AfD i Thüringen ledes av Björn Höcke, som i valgkampen ble kalt «nazist» av CDU-toppen Mike Mohring. Höcke kritiserte blant annet «holocaust»-monumentet i Berlin sentrum for to år siden og kalte det et «monument av skam». Han mislikte også at tyskere i dag har mentaliteten til et «fullstendig beseiret folk».

Björn Höcke skal også være grunnen til at Tysklands sikkerhetstjeneste BFV satt deler av AfD under overvåkning på grunn av koblinger til ekstremisme. Han regnes for å være en drivende kraft i å radikalisere partiet samt at han bryter mot Tysklands konstitusjonelle plikt å «beskytte menneskers likeverd og det liberale demokratiets prinsipper».