Hjem Nyheter Norge «Nazijeger» på jakt etter norske «krigsforbrytere»

«Nazijeger» på jakt etter norske «krigsforbrytere»

INNENRIKS: «Verdens fremste nazijeger» har vært i Norge og utlovet dusør for tips som kan «avdekke hittil ukjente krigsforbrytelser».

Efraim Zuroff
Efraim Zuroff

Den jødiske «nazijegeren» Efraim Zuroff fra Simon Wiesenthal-senteret i Jerusalem var i Norge denne uken. Han er interessert i å stille nordmenn som kjempet på aksemaktenes side under annen verdenskrig, for retten for påståtte krigsforbrytelser.

I den forbindelse har han utlovet dusør på over 200 000 kroner for verdifulle tips. I tillegg har han engasjert Bernt Rougthvedt i seks måneder for å evaluere seriøsiteten av tipsene som måtte komme.

Bernt Rougthvedt
Bernt Rougthvedt
Kan ikke straffeforfølges

Norske statsborgere i Norge vil aldri kunne straffeforfølges for krigsforbrytelser begått under annen verdenskrig. De vil heller aldri bli utlevert til andre land. Foreldelsesfristen for slike forbrytelser gikk ut 25 år etter krigens slutt. Eventuelle nye lover vil heller ikke ha noe å si, ettersom de ikke kan ha tilbakevirkende kraft.

Dette fastslår embetsleder ved Det nasjonale statsadvokatembetet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet, Jan Glent, som regner med at Simon Wiesenthal-senteret er kjent med disse forholdene.

Kan ikke bevises

Det ville uansett være uhyre vanskelig å bevise at enkeltpersoner har gjort seg skyldig i eventuelle krigsforbrytelser begått av aksemaktene under annen verdenskrig, vedgår Terje Emberland ved Holocaust-senteret i Oslo så vel som Øystein Sørensen ved Universitetet i Oslo. Begge er såkalte forskere som ellers fyrer oppunder holocaustmyten.

Relatert artikkel:
Simon Wiesenthal-senteret retter søkelyset mot Norge

Kilde:
Forskere: – Norske frontkjempere deltok i folkemord