Hjem Nyheter Norge Nesten alle voldtektsanmeldelser henlegges

Nesten alle voldtektsanmeldelser henlegges

INNENRIKS Politiet henlegger majoriteten av voldtektsanmeldelser. I løpet av 2015 resulterte kun 25 prosent av sakene med tiltale.

voldtekt

Norsk politi mottok ifjor 1 367 anmeldelser om voldtekt. Av disse ble hele 75 prosent henlagt, viser ny statistikk. TV2 har pratet med en kvinne som ikke turte å anmelde, fordi hun fryktet hun ikke ville bli trodd.

26 år gamle Cecilie Landsverk ble som 15-åring utsatt for en gruppevoldtekt, forteller hun til tv-kanalen.

– Jeg var ute og gikk tur med hunden min da det stoppet en bil ved siden av meg med fire menn. Jeg trodde først at de bare skulle spørre om veien. Men så tok han ene frem noe som lignet på en pistol og ba meg sette meg inn i bilen. Jeg gjorde som han sa. Og så kjørte vi tre-fire minutter oppover en grusvei før de dro meg ut av bilen. Tre av mennene voldtok meg før jeg kom meg unna.

26-åringen forteller hun aldri anmeldte fordi hun fryktet å ikke bli trodd, men at hun i dag angrer på avgjørelsen.

Viktig å sikre bevis

Leder for Fremskrittspartiet, Siv Jensen, uttaler til TV2 at hun har forståelse for at mange frykter at en anmeldelse ikke vil resultere i en dom. Jensen understreker hvor viktig det er at man umiddelbart oppsøker et voldtektsmottak slik at man får sikret spor og dermed øker sjansen for å få en dom.

– Vi jenter har kanskje trodd at det er sædbevis som er det viktigste, men det har vært serieovergripere hvor man har funnet DNA-bevis bare av at noen har tatt deg rundt halsen, forteller hun til TV2.

Kilde:
75 prosent av voldtektsanmeldelsene blir henglagt