Hjem Nyheter Netanyahu: «Kvinner er dyr – vi har medlidenhet med dyrene»

Netanyahu: «Kvinner er dyr – vi har medlidenhet med dyrene»

JØDISK KULTUR Israels statsminister har havnet i vinden etter en tale i Knesset forrige uke, hvor han fastslo at «kvinner og barn er dyr, som dog ikke bør mishandles – ettersom vi har medlidenhet med dem».

«Kvinner er dyr», mener Benjamin Netanyahu. Her er hans kone Sara Netanyahu, også hun utpekt som dyr av ektefellen.

Benjamin Netanyahu utsatte seg selv egenhendig for en storm av sinte kommentarer da han uttrykte seg «plumpt» eller «åpenhjertig» – alt etter hva man velger blant ulike tolkninger som ble gjort forrige uke.

Debatten, som den israelske lederen deltok i, ble holdt i Knesset, det israelske parlamentet, i anledning den Internasjonale Dagen for Elimineringen av Vold mot Kvinner, men hans kommentarer har kommet til å bli tolket som fiendtlig – i stedet for velvillig – innstilt overfor kvinner.

Allmenn opprørthet ble vekket da Netanyahu forklarte at «kvinner er ikke din eiendom, kvinner er ikke slike dyr som du kan slå».

Muligens av bekymring for at hans ytring skulle kunne «mistolkes» la statsministeren til:

Og i dag sier vi at du ikke skal slå dyr heller.

«Dyr med rettigheter»

I stedet for å gå videre i talen sin, gikk Natanyahu her dypere inn på sin oppfatning om dyr:

«Vi forstår i dag at dyr har forstand og det finnes intelligens og oppfattelsesevne … og de har følelser. Vi huser med rette medlidenhet for dyrene, dette berører oss virkelig» sa statsministeren idet han pekte på sin kone, rapporterer Times of Israel.

For å fjerne eventuell tvil om den saken, fastslo Netanyahu deretter at kvinner – akkurat som barn – i virkeligheten er dyr:

En kvinne er ikke et dyr som du kan slå, og nå for tiden sier vi: Slå ikke dyr! Vi har medlidenhet med dyr: Kvinner er dyr, barn er dyr – med rettigheter.

The Jerusalem Post rapporterer at statsministeren spesifikt brukte den hebraiske termen for «dyr» da han beskrev kvinner, hvilket man oppgir at har fått ordet til å trende på israelske sosiale medier.

Dette ordvalget har forårsaket stor oppstandelse i israelske mediers nyhetsrapportering og ikke minst fordømmelse fra Netanyahus politiske motstandere.

«Vi er menneskelige vesener – ikke dyr»

I en uttalelse påminner knessetrepresentant Aida Touma-Sliman, som inngår i Forent Liste – en koalisjon som består av politiske partier med arabisk majoritet – den israelske lederen:

Vi er borgere, vi er menneskelige vesener – ikke dyr.

Statsministerens kontor kom etter han tale i Knesset med en uttalelse hvor de forsikrer om at Netanyahu «i dag talte fra dypet av sitt hjerte om kvinners rettigheter og derved motsatte seg alle former for overtredelser av disse».

I uttalelsen forklares det videre at Netanyahus anmerkninger i visse medier er tatt ut av sin sammenheng samt at statsministeren «ikke på noe vis har ment å sammenlikne kvinner med dyr».

«Laverestående vesener»

På sosiale medier internasjonalt har debattanter foreslått at Netanyahu, når han hevder at kvinner er dyr, i virkeligheten mener «shiksas», det vil si kvinnelige «goyim» eller ikke-jødiske kvinner, som i jødisk tradisjon betraktes som laverestående vesener.

I sammenhengen kan det påminnes om det sitatet som Maimonides – en dypt respektert rabbinsk autoritet innen den jødiske tradisjonen, gir i sin kommentar til Talmud:

Om en jøde har samleie med en ikke-jødisk kvinne, enten hun er et tre år gammelt barn eller en voksen, enten hun er gift eller ugift, og selv om hun er mindreårig, bare ni år og en dag gammel – må hun drepes, som et dyr, ettersom han med hensikt hadde samleie med henne og ettersom det var gjennom henne at en jøde havnet i vanskeligheter…

Ifølge samme kilde skal den jødiske forøveren, som kan ha forgrepet seg på en mindreårig ikke-jøde, derimot ikke drepes, som ville vært praksis dersom kvinnen derimot var en jødinne, men kun pryles.

Ifølge andre kommentarer er statsministerens tale om «medlidenhet med dyrene» dog vanskeligere å forklare sett i lys av den jødiske tradisjonen, som påbyr kosher – som innbefatter dyreslakt under tortur.

Les også:
Netanyahu forsnakket seg – innrømmet at Israel har atomvåpen
Sara Netanyahu siktet for en rekke forbrytelser
Israel klar for masseinnvandring – men bare av jøder