Hjem Nyheter Netanyahu vil stenge ned Al-Jazeera i Israel

Netanyahu vil stenge ned Al-Jazeera i Israel

ISRAEL Israels statsminister ønsker å stenge ned nyhetskanalen Al-Jazeera i Israel og har bedt regjeringen forberede et lovforslag som tillater ham å stenge ned utenlandske mediekanaler.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Hudson Institute, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Tidligere i dag kom det frem at Israels statsminister Benjamin Netanyahu ønsker å få nyhetskanalen Al-Jazeera stengt ned i Israel. Han har kommet med et krav om at hans regjering forbereder seg på å få igjennom en lovgivning som vil tillate statsministeren å stenge ned utenlandske nyhetskanaler. Dette skriver Al-Jazeera selv.

Netanyahu har ifølge Al-Jazeera lenge villet stenge ned selskapet, som er en stor arabisk nyhetskanal og medieselskap som eies av staten Qatar gjennom selskapet Qatar Media Corporation. Al-Jazeera har også en engelsk nettavis som Frihetskamp har sitert flere ganger tidligere.

Loven Netanyahu sikter til er et lovforslag som gikk igjennom sin første behandling i februar. Loven vil gi statsministeren og kommunikasjonsministeren makten til å stenge ned utenlandske nettverk i Israel og konfiskere deres utstyr dersom de antas å være en trussel mot statens sikkerhet, ifølge Al-Jazeera.

I følge en uttalelse fra Netanyahus parti Likud, har Netanyahu lovet å stenge ned Al-Jazeera umiddelbart så fort loven er vedtatt. Nyhetskanalen har også kontorer på den okkuperte Vestbredden og Gaza i Palestina og i 2022 skjøt og drepte Israelske styrker Al-Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh da hun dekket et Israelsk angrep i byen Jenin.

Netanyahus iver etter å stenge ned Al-Jazeera blusset opp like etter demonstrasjonen i Jerusalem i helgen hvor titusener protesterte mot Netanyahus håndtering av krigen i Gaza. Al-Jazeera slapp også nylig en dokumentar om krigens start 7. oktober hvor de avslørte Israels mange løgner om angrepet som utløste Israels invasjon av Gazastripen. Frihetskamp rettet oppmerksomhet mot denne dokumentaren for noen dager siden.