Hjem Nyheter Netanyahus minister ønsker å atombombe Gaza

Netanyahus minister ønsker å atombombe Gaza

OKKUPASJONSMAKTEN ISRAEL Den israelske ministeren Amichai Eliyahu foreslo nylig å atombombe Gaza som et «alternativ» til å løse konflikten med Hamas. Forslaget ser imidlertid ut til å ha vært litt for drøyt, selv for Netanyahu.

Amichai Eliyahu ønsker å bombe Gaza «metaforisk», på Minecraft? Foto: יוסי לוגסי פלשמןCC BY-SA 3.0 / Grafik: Arben Krasniqi (CC BY-NC 3.0).

På søndag ble den israelske ministeren for Jerusalem-saker og kulturarv, Amichai Eliyahu, intervjuet på israelsk radio. Eliyahu, som tilhører det ekstreme sionistiske partiet «Jødisk makt», ble spurt om hvordan okkupasjonsmakten burde håndtere palestinerne i Gaza.

Ifølge Haaretz fastholdt Eliyahu at det ikke finnes sivile i Gaza, og at det ville være «feil» av Israel å tillate humanitær hjelp til området. Ministeren ble deretter spurt om det er rimelig å bruke atomvåpen mot Gaza, ettersom han mener at alle innbyggerne er militante. Ministeren svarte da at det ville være «en måte å løse konflikten på».

Uttalelsen er imidlertid blitt fordømt av statsminister Benjamin Netanyahu, som i en post på X skriver at Eliyahus ord «ikke har noen basis i virkeligheten». I innlegget hevder Netanyahu også at det israelske militæret «opererer i samsvar med de høyeste standardene for internasjonale lover, for å unngå sivile tap», til tross for at Redd Barna nylig rapporterte i en pressemelding at flere barn er drept av Israel på bare tre uker, enn antallet barn drept i væpnet konflikt globalt – i mer enn 20 land – i løpet av et helt år, de siste tre årene.

Prime Minister Benjamin Netanyahu:

Minister Amihai Eliyahu’s statements are not based in reality. Israel and the IDF are operating in accordance with the highest standards of international law to avoid harming innocents. We will continue to do so until our victory.

Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) November 5, 2023

Israel har også ved flere anledninger åpent innrømmet å ha begått det som utvilsomt er krigsforbrytelser, inkludert forsøk på etnisk rensing i Gaza.

I løpet av lørdagen tok sionistene blant annet på seg ansvaret for å ha bombet en konvoi med ambulanser utenfor Al-Shifa-sykehuset i Gaza by. Minst 15 mennesker ble drept og 50 såret i angrepet. Israel unnskyldte angrepet med at en Hamas-sjef satt i en av ambulansene.

I følge folkeretten er det tillatt å drepe sivile dersom det er utilsiktet, eller etter det såkalte proporsjonalitetsprinsippet. Med andre ord kan uunngåelige sivile tap være tilrådelig ved angrep på et militært mål, men de sivile tapene må stå i forhold til de militære gevinstene.

Ifølge Haaretz er Amichai Eliyahu nå suspendert fra alle statsrådsmøter på ubestemt tid. Partilederen Itamar Ben-Gvir, som også er nasjonal sikkerhetsminister, har imidlertid gått ut og forsvart Eliyahu ved å si at han kun snakket «metaforisk» om atomvåpen mot Gaza.

Påstanden om at det ikke finnes sivile i Gaza er imidlertid ikke en kontroversiell posisjon i Netanyahus regjering, og noe selv Israels president Isaac Herzog har gitt uttrykk for, og som Frihetskamp tidligere har rapportert om.